Koeling in de Nederlandse brouwerijen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 46: Regel 46:
 
[[Het Beiers bier in Nederland|'''Feltmann''']], die toen in Rotterdam directeur was maar tevens voor Amsterdam optrad als technisch adviseur, vernam dan ook in de zomer van 1879 met opluchting dat de koelmachines van [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Linde''']] het stadium van experimenten achter de rug hadden.  
 
[[Het Beiers bier in Nederland|'''Feltmann''']], die toen in Rotterdam directeur was maar tevens voor Amsterdam optrad als technisch adviseur, vernam dan ook in de zomer van 1879 met opluchting dat de koelmachines van [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Linde''']] het stadium van experimenten achter de rug hadden.  
  
Via zijn relaties in vooral de Duitse brouwwereld was hij goed op de hoogte van de gang van zaken daar. In het najaar vertrok hij naar Kopenhagen om in de [[De reincultuur|''Carlsbergbrouwerij'']] van zijn zakenrelatie, de Deense brouwer Jacobsen, twee daar geplaatste Linde-machines no. v - het eerste in serie vervaardigde type - in de praktijk te kunnen bekijken. Hij bleef er acht dagen en keerde enthousiast terug. Bij enkele volgende bezoeken nam dit enthousiasme alleen maar toe.
+
Via zijn relaties in vooral de Duitse brouwwereld was hij goed op de hoogte van de gang van zaken daar. In het najaar vertrok hij naar Kopenhagen om in de [[De reincultuur|'''Carlsbergbrouwerij''']] van zijn zakenrelatie, de Deense brouwer Jacobsen, twee daar geplaatste Linde-machines no. v - het eerste in serie vervaardigde type - in de praktijk te kunnen bekijken. Hij bleef er acht dagen en keerde enthousiast terug. Bij enkele volgende bezoeken nam dit enthousiasme alleen maar toe.
  
 
'' 'Die beiden Linde Maschinen arbeiten brillant in Copenhagen,'''  
 
'' 'Die beiden Linde Maschinen arbeiten brillant in Copenhagen,'''  

Versie op 1 nov 2007 17:54