Na de pioniers
Van Techniek in Nederland
Regel 39: | Regel 39: | ||
− | kan men zeggen dat de introductie van de koelapparatuur in de Nederlandse brouwerijen in verschillende, overigens dicht op elkaar gelegen fasen is verlopen. De eerste Carré-machines werden in de met de [[begrippenlijst#Ondergistend|ondergistende]] methode werkende bedrijven gebruikt bij het directe brouwproces als aanvulling op het in ons land vaak schaarse en bij invoer dure natuurijs. | + | kan men zeggen dat de introductie van de koelapparatuur in de Nederlandse brouwerijen in verschillende, overigens dicht op elkaar gelegen fasen is verlopen. De eerste Carré-machines werden in de met de [[begrippenlijst#Ondergistend|ondergistende]] methode werkende bedrijven gebruikt bij het directe brouwproces als aanvulling op het in ons land vaak schaarse en bij invoer dure [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''natuurijs''']]. |
Zodra dit technisch mogelijk bleek, ging men de apparatuur eveneens toepassen bij het koelen van de gistkelders. Met de door Linde ontwikkelde machines was het al snel daarna mogelijk ook de opslagkelders te koelen. Voor de grote brouwerijen in het westen van het land was dit van groot belang. Zij hoefden niet langer dure kelderruimte te gebruiken om ijs op te slaan en kwamen nu al spoedig met het goedkopere zogeheten 'Lager' bier op de markt om de bovengistend brouwende producenten tevens in prijs te kunnen beconcurreren. | Zodra dit technisch mogelijk bleek, ging men de apparatuur eveneens toepassen bij het koelen van de gistkelders. Met de door Linde ontwikkelde machines was het al snel daarna mogelijk ook de opslagkelders te koelen. Voor de grote brouwerijen in het westen van het land was dit van groot belang. Zij hoefden niet langer dure kelderruimte te gebruiken om ijs op te slaan en kwamen nu al spoedig met het goedkopere zogeheten 'Lager' bier op de markt om de bovengistend brouwende producenten tevens in prijs te kunnen beconcurreren. |