De productie van voedsel
Van Techniek in Nederland
Regel 6: | Regel 6: | ||
[[Kunstboter de andere kant van de botermarkt|'''Margarine''']], ontwikkeld in Frankrijk in 1869 ten bate van de voedselvoorziening voor het leger, werd in Nederland ontwikkeld en succesvol op de markt gebracht als [[begrippenlijst#Surrogaat|botersurrogaat]] voor arme lieden.[[Noten TIN20-3-H1#1-24|<sup>[24]</sup>]] | [[Kunstboter de andere kant van de botermarkt|'''Margarine''']], ontwikkeld in Frankrijk in 1869 ten bate van de voedselvoorziening voor het leger, werd in Nederland ontwikkeld en succesvol op de markt gebracht als [[begrippenlijst#Surrogaat|botersurrogaat]] voor arme lieden.[[Noten TIN20-3-H1#1-24|<sup>[24]</sup>]] | ||
− | Nieuwe industrieën als de aardappelzetmeel- en [[Suikerraffinaderij en bietsuikerindustrie | + | Nieuwe industrieën als de aardappelzetmeel- en [[Suikerraffinaderij en bietsuikerindustrie|'''bietsuikerfabrieken''']] hadden nooit een ambachtelijke of huishoudelijke [[begrippenlijst#Pendant|pendant]] gehad en leverden veelal [[Begrippenlijst#Halffabficaten|halffabrikaten]] aan gebruikers buiten het huishouden. |
Rond 1890 ondergingen steeds meer grondstoffen bestemd voor consumptie een industriële bewerking. Industrialisering van "het organische" in de productiefase van de voedingsmiddelenketen kwam grofweg neer op mechanisering en chemicalisering.[[Noten TIN20-3-H1#1-25|<sup>[25]</sup>]] | Rond 1890 ondergingen steeds meer grondstoffen bestemd voor consumptie een industriële bewerking. Industrialisering van "het organische" in de productiefase van de voedingsmiddelenketen kwam grofweg neer op mechanisering en chemicalisering.[[Noten TIN20-3-H1#1-25|<sup>[25]</sup>]] |