De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 12: Regel 12:
 
'''Voedingsmiddelenindustrie ontfermt zich over de vitamines'''
 
'''Voedingsmiddelenindustrie ontfermt zich over de vitamines'''
  
Het ontstaan van dit inzicht was voor de voedingsmiddelenindustrie en de, deels verwante,[[begrippenlijst#Farmaceutische|farmaceutische]] industrie van onmiddellijk belang: ze gingen voedingsmiddelen vitamineren of [[begrippenlijst#Vitaminepreparaat|vitaminepreparaten]] produceren.  
+
Het ontstaan van dit inzicht was voor de voedingsmiddelenindustrie en de, deels verwante [[begrippenlijst#Farmaceutische|farmaceutische]] industrie van onmiddellijk belang: ze gingen voedingsmiddelen vitamineren of [[begrippenlijst#Vitaminepreparaat|vitaminepreparaten]] produceren.  
  
 
[[Afbeelding:Grafiek_5,1.jpg|thumb|280px|left|Gebruik van multivitamines in 1992 en 1998.]]
 
[[Afbeelding:Grafiek_5,1.jpg|thumb|280px|left|Gebruik van multivitamines in 1992 en 1998.]]
Regel 24: Regel 24:
 
Voor het gehalte aan mineralen (calcium, kalium, magnesium, fosfor, zink) in voedingsmiddelen was een minder grote, maar toch aanzienlijke belangstelling. Ook [[begrippenlijst#Fluoridering|fluoridering]], in verband met tand[[Begrippenlijst#Caries|cariës]], van bepaalde voedingsmiddelen (melk) en water stond in die periode ter discussie. Veel van dergelijk vergelijkend onderzoek werd in opdracht uitgevoerd door het Centrale Instituut voor het Voedingsonderzoek (CIVO) van TNO.  
 
Voor het gehalte aan mineralen (calcium, kalium, magnesium, fosfor, zink) in voedingsmiddelen was een minder grote, maar toch aanzienlijke belangstelling. Ook [[begrippenlijst#Fluoridering|fluoridering]], in verband met tand[[Begrippenlijst#Caries|cariës]], van bepaalde voedingsmiddelen (melk) en water stond in die periode ter discussie. Veel van dergelijk vergelijkend onderzoek werd in opdracht uitgevoerd door het Centrale Instituut voor het Voedingsonderzoek (CIVO) van TNO.  
  
Voor de [[De strijd om het margarine octrooi|'''margarine-industrie''']] bood de nieuwe techniek van het vitamineren een nieuwe kans om de concurrentiepositie ten opzichte van boter te verbeteren. In boter komen wel A- en D-vitamines voor, maar het gehalte ervan wisselde indertijd nog per jaargetijde. Boterproducenten ontbrak het aan mogelijkheden tot standaardisering.  
+
Voor de margarine-industrie bood de nieuwe techniek van het vitamineren een nieuwe kans om de concurrentiepositie ten opzichte van boter te verbeteren. In boter komen wel A- en D-vitamines voor, maar het gehalte ervan wisselde indertijd nog per jaargetijde. Boterproducenten ontbrak het aan mogelijkheden tot standaardisering.  
  
 
In 1927 lukte het de industrie een vitamineconcentraat uit levertraan te maken, dat vrijwel smaakloos (levertraan smaakte immers vies!) was. Toegevoegd aan margarine in de juiste verhoudingen kon het bovendien constant worden gehouden. Deze margarine met vitamines was echter bijna net zo duur als boter en verkocht toen nog niet goed.[[Noten TIN20-3-H5#5-16|<sup>[16]</sup>]]  
 
In 1927 lukte het de industrie een vitamineconcentraat uit levertraan te maken, dat vrijwel smaakloos (levertraan smaakte immers vies!) was. Toegevoegd aan margarine in de juiste verhoudingen kon het bovendien constant worden gehouden. Deze margarine met vitamines was echter bijna net zo duur als boter en verkocht toen nog niet goed.[[Noten TIN20-3-H5#5-16|<sup>[16]</sup>]]  

Huidige versie van 13 apr 2008 om 13:29