Conserveermiddelen, antioxidanten en andere additieven

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 2: Regel 2:
  
  
Het [[De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen|'''vitamineonderzoek''']] stimuleerde wetenschappers tot ontraadseling van de chemische samenstelling van andere microbestanddelen van voedingsmiddelen. Onderzoek naar de samenstelling en ([[begrippenlijst#Organoleptisch|organoleptische]]) werking van [[Geur- en smaakstoffen|'''kleur-, geur- en smaakstoffen''']] werd intensiever en de synthetische productie steeg. Ook additieven als conserveermiddelen, [[begrippenlijst#Antioxidant|antioxidanten]] en stoffen die de productie en bereiding van voedsel vergemakkelijken door de grondstoffen gewilliger te maken, kwamen in de meeste branches van de voedingsmiddelenindustrie na de Tweede Wereldoorlog meer in gebruik.  
+
Het [[De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen|'''vitamineonderzoek''']] stimuleerde wetenschappers tot ontraadseling van de chemische samenstelling van andere microbestanddelen van voedingsmiddelen. Onderzoek naar de samenstelling en ([[begrippenlijst#Organoleptisch|organoleptische]]) werking van [[Geur- en smaakstoffen|'''kleur-, geur- en smaakstoffen''']] werd intensiever en de synthetische productie steeg. Ook additieven als conserveermiddelen, [[begrippenlijst#Antioxidant|antioxidanten]] en stoffen die de productie en bereiding van voedsel vergemakkelijken door de grondstoffen gewilliger te maken, kwamen in de meeste branches van de [[Een wetenschappelijke benadering van het fabricageproces|'''voedingsmiddelenindustrie na de Tweede Wereldoorlog''']] meer in gebruik.  
  
Zodra de chemische samenstelling van al dergelijke stoffen bekend was, konden ze als ingrediënten synthetisch worden geproduceerd en naar believen worden toegevoegd of verwijderd. De ingrediëntenindustrie, waartoe ook bedrijven behoren die zuivere gist, diverse soorten van enzymen, zoetmiddelen en [[begrippenlijst#Emulgator|
+
Zodra de [[Voedingswaarde en kwaliteit van voedsel|'''chemische samenstelling''']] van al dergelijke stoffen bekend was, konden ze als ingrediënten synthetisch worden geproduceerd en naar believen worden toegevoegd of verwijderd. De ingrediëntenindustrie, waartoe ook bedrijven behoren die zuivere gist, diverse soorten van enzymen, zoetmiddelen en [[begrippenlijst#Emulgator|
 
emulgators]] produceren, nam daarmee een steeds hogere vlucht. Deze industrie bestaat uit een scala van kleinere en grotere ondernemingen. De ontwikkeling van de organische chemie was hiervoor onontbeerlijk. Tijdens het vijftigjarig jubileum van de Nederlandse Chemische Vereniging (1954) werd dan ook gememoreerd dat de scheikunde ook voor dit type bedrijven de basis heeft gelegd.[[Noten TIN20-3-H5#5-31|<sup>[31]</sup>]]  
 
emulgators]] produceren, nam daarmee een steeds hogere vlucht. Deze industrie bestaat uit een scala van kleinere en grotere ondernemingen. De ontwikkeling van de organische chemie was hiervoor onontbeerlijk. Tijdens het vijftigjarig jubileum van de Nederlandse Chemische Vereniging (1954) werd dan ook gememoreerd dat de scheikunde ook voor dit type bedrijven de basis heeft gelegd.[[Noten TIN20-3-H5#5-31|<sup>[31]</sup>]]  
  

Versie op 13 apr 2008 15:59