Conserveermiddelen, antioxidanten en andere additieven
Van Techniek in Nederland
Regel 15: | Regel 15: | ||
− | Chemische toevoegingen aan voedsel om bederf te weren, waren in de [[De productie van voedsel|'''voedingsmiddelenindustrie''']] van het begin af aan gebruikelijk. Vanouds bekende voorbeelden zijn [[Begrippenlijst#Boorzuur|boorzuur]], zwaveligzuur, [[Begrippenlijst# | + | Chemische toevoegingen aan voedsel om bederf te weren, waren in de [[De productie van voedsel|'''voedingsmiddelenindustrie''']] van het begin af aan gebruikelijk. Vanouds bekende voorbeelden zijn [[Begrippenlijst#Boorzuur|boorzuur]], [[Begrippenlijst#Zwavelig-zuur| zwaveligzuur]], [[Begrippenlijst#Salicyl|salicylzuur]], [[Begrippenlijst#Formaline|formaline]] en fluorwaterstof, waarvan de laatste drie later schadelijk bleken. De toepassing van deze middelen was enigszins omstreden en door innovaties in de chemie kon de mate en aard van (on)schadelijkheid voor mensen en dieren beter worden vastgesteld. |
De [[Warenwet en vleeskeuringswet|'''Keuringsdiensten''']] traden na de Eerste Wereldoorlog streng op tegen het gebruik van middelen die de gezondheid benadeelden of waardoor bederf en bedrog mogelijk was. In de jaren twintig en dertig kwam een reeks Warenwetbesluiten tot stand, waarin toegelaten en verboden stoffen precies werden omschreven. | De [[Warenwet en vleeskeuringswet|'''Keuringsdiensten''']] traden na de Eerste Wereldoorlog streng op tegen het gebruik van middelen die de gezondheid benadeelden of waardoor bederf en bedrog mogelijk was. In de jaren twintig en dertig kwam een reeks Warenwetbesluiten tot stand, waarin toegelaten en verboden stoffen precies werden omschreven. |