Blik, glas en papier
Van Techniek in Nederland
Regel 25: | Regel 25: | ||
Pas met de toepassing van de flessenblaasmachine aan het begin van de twintigste eeuw zou de kostprijs van de glazen verpakking dalen.[[Noten TIN20-3-H7#7-13|<sup>[13]</sup>]] | Pas met de toepassing van de flessenblaasmachine aan het begin van de twintigste eeuw zou de kostprijs van de glazen verpakking dalen.[[Noten TIN20-3-H7#7-13|<sup>[13]</sup>]] | ||
− | Glas had ten opzichte van blik als voordeel dat het vaker kon worden gebruikt, al was het wel veel breekbaarder. Invoering van statiegeld maakte glas zelfs relatief minder duur dan blik. Of glas werd toegepast, verschilde per sector. Zo zou het bijvoorbeeld tot in de jaren vijftig duren voordat de [[glazen melkfles algemene ingang vond in Nederland. Met de komst van de zelfbedieningswinkels in de jaren vijftig won glas terrein op blik. De doorzichtigheid van glas - en daardoor de zichtbaarheid van het levensmiddel – alsmede de verbetering van de afsluitingen van glazen potten en flessen droegen hieraan bij.[[Noten TIN20-3-H7#7-14|<sup>[14]</sup>]] | + | Glas had ten opzichte van blik als voordeel dat het vaker kon worden gebruikt, al was het wel veel breekbaarder. Invoering van statiegeld maakte glas zelfs relatief minder duur dan blik. Of glas werd toegepast, verschilde per sector. Zo zou het bijvoorbeeld tot in de jaren vijftig duren voordat de [[Melkfles versus melkpak|'''glazen melkfles''']] algemene ingang vond in Nederland. Met de komst van de zelfbedieningswinkels in de jaren vijftig won glas terrein op blik. De doorzichtigheid van glas - en daardoor de zichtbaarheid van het levensmiddel – alsmede de verbetering van de afsluitingen van glazen potten en flessen droegen hieraan bij.[[Noten TIN20-3-H7#7-14|<sup>[14]</sup>]] |
'''Glas op voorsprong, imagoprobleem bij blik''' | '''Glas op voorsprong, imagoprobleem bij blik''' | ||
− | Blik en glas bleven tot aan de jaren zestig de [[Verpakking van levensmiddelen|'''belangrijkste verpakkingsmiddelen''']] voor gesteriliseerde en gepasteuriseerde levensmiddelen. Wel nam tussen 1967 en 1979 het aandeel van glasverpakte groente in het totaal aan geconserveerde groente toe van 13% naar 36%.[[Noten TIN20-3-H7#7-15|<sup>[15]</sup>]] Met name de firma HAK wist groente in glazen potten als een kwaliteitsproduct op de markt te positioneren en vooroordelen van consumenten ten opzichte van geconserveerde groente te verminderen. De opkomst van de zelfbedieningswinkels en supermarkten, waar consumenten zelf producten konden pakken en keuren; de doorzichtigheid van glas, waardoor geconserveerde producten zichtbaar werden; betere sluitingen van glazen potten en flessen, waardoor hergebruik mogelijk werd; een statiegeldregeling, wat glas minder duur maakte dan blik; de afwezigheid van een ‘bliksmaak’ dit alles gaf glas een voorsprong op blik.[[Noten TIN20-3-H7#7-16|<sup>[16]</sup>]] | + | Blik en glas bleven tot aan de jaren zestig de [[Verpakking van levensmiddelen|'''belangrijkste verpakkingsmiddelen''']] voor gesteriliseerde en gepasteuriseerde levensmiddelen. Wel nam tussen 1967 en 1979 het aandeel van glasverpakte groente in het totaal aan geconserveerde groente toe van 13% naar 36%.[[Noten TIN20-3-H7#7-15|<sup>[15]</sup>]] |
+ | Met name de firma HAK wist groente in glazen potten als een kwaliteitsproduct op de markt te positioneren en vooroordelen van consumenten ten opzichte van geconserveerde groente te verminderen. De opkomst van de [[Zelfbediening als innovatieknooppunt|'''zelfbedieningswinkels en supermarkten''']], waar consumenten zelf producten konden pakken en keuren; de doorzichtigheid van glas, waardoor geconserveerde producten zichtbaar werden; betere sluitingen van glazen potten en flessen, waardoor hergebruik mogelijk werd; een statiegeldregeling, wat glas minder duur maakte dan blik; de afwezigheid van een ‘bliksmaak’ dit alles gaf glas een voorsprong op blik.[[Noten TIN20-3-H7#7-16|<sup>[16]</sup>]] | ||
− | De blikindustrie werd gedwongen een antwoord te vinden op de concurrentie van glas en kunststof. Eén van de opvallendste ontwikkelingen was de reductie van de wanddikte van blikverpakking. Tussen 1967 en 1997 nam de wanddikte af met meer dan 50%, waardoor er een besparing aan grondstoffen optrad terwijl de industrie tevens inspeelde op de vraag naar lichtgewicht verpakkingen. Desondanks kreeg de blikindustrie in de jaren tachtig met [[begrippenlijst#Imago| | + | De blikindustrie werd gedwongen een antwoord te vinden op de concurrentie van glas en kunststof. Eén van de opvallendste ontwikkelingen was de reductie van de wanddikte van blikverpakking. Tussen 1967 en 1997 nam de wanddikte af met meer dan 50%, waardoor er een besparing aan grondstoffen optrad terwijl de industrie tevens inspeelde op de vraag naar lichtgewicht verpakkingen. Desondanks kreeg de blikindustrie in de jaren tachtig met [[begrippenlijst#Imago|imago]]problemen te kampen. Consumenten beschouwden blik als een [[begrippenlijst#Robuust|robuuste]] en [[begrippenlijst#Solide|solide]] verpakking, maar niet aantrekkelijk. |
− | imago]]problemen te kampen. Consumenten beschouwden blik als een [[begrippenlijst#Robuust| | + | |
− | robuuste]] en [[begrippenlijst#Solide| | + | |
− | solide]] verpakking, maar niet aantrekkelijk. | + | |
Toepassing van nieuwe vervormingstechnieken in de jaren negentig stelde de industrie in staat het vertrouwde en degelijke cilindrische uiterlijk van blikverpakking te wijzigen. Met betere vormgeving en nog gemakkelijker te openen bliksluitingen probeerde de blikindustrie het imago te versterken.[[Noten TIN20-3-H7#7-17|<sup>[17]</sup>]] | Toepassing van nieuwe vervormingstechnieken in de jaren negentig stelde de industrie in staat het vertrouwde en degelijke cilindrische uiterlijk van blikverpakking te wijzigen. Met betere vormgeving en nog gemakkelijker te openen bliksluitingen probeerde de blikindustrie het imago te versterken.[[Noten TIN20-3-H7#7-17|<sup>[17]</sup>]] | ||
Regel 44: | Regel 42: | ||
'''Papier, van handmatig naar machinaal verpakken''' | '''Papier, van handmatig naar machinaal verpakken''' | ||
− | Anders dan blik en glas kon papier niet worden gebruikt voor de conservering van voedingsmiddelen. Kruideniers gebruikten papier tussen 1880 en 1950 wel veel om levensmiddelen in de winkel te verpakken. Met de verdere mechanisering van de papierfabricage en het toepassen van hout als grondstof in plaats van lompen, werd het steeds goedkoper.[[Noten TIN20-3-H7#7-18|<sup>[18]</sup>]] Papier was in de kruidenierswinkel onmisbaar voor de verpakking van thee, koffie, suiker, meel en peulvruchten die los werden verkocht. Zo verkochten kruideniers aanvankelijk chocolade in losse blokken of tabletten, ze wogen deze af voordat ze de chocolade in papier verpakten. Rond 1890 kwam in Nederland de eerste industrieel verpakte chocoladereep op de markt, de Manoeuvre-reep van Kwatta uit Breda, aanvankelijk vooral bestemd voor de verkoop in militaire kantines.[[Noten TIN20-3-H7#7-19|<sup>[19]</sup>]] | + | Anders dan blik en glas kon papier niet worden gebruikt voor de conservering van voedingsmiddelen. Kruideniers gebruikten papier tussen 1880 en 1950 wel veel om levensmiddelen in de winkel te verpakken. Met de verdere mechanisering van de papierfabricage en het toepassen van hout als grondstof in plaats van lompen, werd het steeds goedkoper.[[Noten TIN20-3-H7#7-18|<sup>[18]</sup>]] |
+ | Papier was in de kruidenierswinkel onmisbaar voor de verpakking van thee, koffie, suiker, meel en peulvruchten die los werden verkocht. Zo verkochten kruideniers aanvankelijk chocolade in losse blokken of tabletten, ze wogen deze af voordat ze de chocolade in papier verpakten. Rond 1890 kwam in Nederland de eerste industrieel verpakte chocoladereep op de markt, de Manoeuvre-reep van Kwatta uit Breda, aanvankelijk vooral bestemd voor de verkoop in militaire kantines.[[Noten TIN20-3-H7#7-19|<sup>[19]</sup>]] | ||
− | Aan het eind van de negentiende eeuw werd verpakken een [[begrippenlijst#Geïntegreerd| | + | Aan het eind van de negentiende eeuw werd verpakken een [[begrippenlijst#Geïntegreerd|geïntegreerd]] onderdeel van de [[Ontwikkelingen in voedselproductie en -consumptie|'''industriële voedselbewerking en -distributie''']]. Er verschenen machines op de markt om zakjes en kartonnen dozen te maken, gevolgd door doseermachines en machines voor het afsluiten van de verpakking. In de jaren dertig was het mogelijk het vouwen, doseren, vullen, sluiten en etiketteren van papieren verpakkingen geheel machinaal te laten plaatsvinden.[[Noten TIN20-3-H7#7-20|<sup>[20]</sup>]] |
− | geïntegreerd]] onderdeel van de industriële voedselbewerking en -distributie. Er verschenen machines op de markt om zakjes en kartonnen dozen te maken, gevolgd door doseermachines en machines voor het afsluiten van de verpakking. In de jaren dertig was het mogelijk het vouwen, doseren, vullen, sluiten en etiketteren van papieren verpakkingen geheel machinaal te laten plaatsvinden.[[Noten TIN20-3-H7#7-20|<sup>[20]</sup>]] | + | |
De overgang van handmatig naar machinaal verpakken geschiedde echter geleidelijk. Zo werden de eerste op de markt verschenen pakjes margarine volledig handmatig geproduceerd. De margarine werd in houten vormen gekneed, handmatig van wikkels voorzien en vervolgens in kartonnen dozen verpakt. Hoewel margarinefabrieken in de jaren twintig geleidelijk continue-vorm-machines invoerden, waardoor stukken margarine min of meer een constant gewicht kregen, werden de stukken nog lang handmatig verpakt. | De overgang van handmatig naar machinaal verpakken geschiedde echter geleidelijk. Zo werden de eerste op de markt verschenen pakjes margarine volledig handmatig geproduceerd. De margarine werd in houten vormen gekneed, handmatig van wikkels voorzien en vervolgens in kartonnen dozen verpakt. Hoewel margarinefabrieken in de jaren twintig geleidelijk continue-vorm-machines invoerden, waardoor stukken margarine min of meer een constant gewicht kregen, werden de stukken nog lang handmatig verpakt. |