Melkfles versus melkpak
Van Techniek in Nederland
Regel 1: | Regel 1: | ||
− | Het besef onder medici dat de consumptie van onhygiënische, niet behandelde of rauwe koemelk bijdroeg aan de verspreiding van bacteriële ziekten als tuberculose, leidde rond 1880 tot de oprichting van stedelijke melkinrichtingen, de introductie van de melkslijter en de pasteurisatie van los verkochte melk en flessenmelk. | + | Het besef onder medici dat de [[Controle op de melkkwaliteit|'''consumptie van onhygiënische, niet behandelde of rauwe koemelk''']] bijdroeg aan de verspreiding van bacteriële ziekten als tuberculose, leidde rond 1880 tot de oprichting van stedelijke melkinrichtingen, de introductie van de melkslijter en de [[De kwaliteit van de consumptiemelk|'''melk pasteurisatie''']] van los verkochte melk en flessenmelk. |
'''Een halve eeuw losse melk''' | '''Een halve eeuw losse melk''' | ||
− | De allereerste melkflessen, die in de jaren tachtig van de negentiende eeuw op de markt verschenen, waren bestemd voor kindervoeding.[[Noten TIN20-3-H7#7-36|<sup>[36]</sup>]] Deze flessen werden onder hygiënische omstandigheden en streng [[begrippenlijst#Veterinair| | + | De allereerste melkflessen, die in de jaren tachtig van de negentiende eeuw op de markt verschenen, waren bestemd voor kindervoeding.[[Noten TIN20-3-H7#7-36|<sup>[36]</sup>]] |
− | veterinair]] toezicht op modelboerderijen gevuld.[[Noten TIN20-3-H7#7-37|<sup>[37]</sup>]] Zuivelinrichtingen verpakten hun melk bij voorkeur in helder doorschijnende flessen ,waarin de consument de melk mooi kon zien. Bruin gekleurd glas hield weliswaar de ultraviolette stralen van het zonlicht tegen en kon de oxidatiesmaak voorkomen, maar werd door consumenten niet gewaardeerd.[[Noten TIN20-3-H7#7-38|<sup>[38]</sup>]] | + | Deze flessen werden onder hygiënische omstandigheden en streng [[begrippenlijst#Veterinair|veterinair]] toezicht op modelboerderijen gevuld.[[Noten TIN20-3-H7#7-37|<sup>[37]</sup>]] |
+ | Zuivelinrichtingen verpakten hun melk bij voorkeur in helder doorschijnende flessen, waarin de consument de melk mooi kon zien. Bruin gekleurd glas hield weliswaar de ultraviolette stralen van het zonlicht tegen en kon de oxidatiesmaak voorkomen, maar werd door consumenten niet gewaardeerd.[[Noten TIN20-3-H7#7-38|<sup>[38]</sup>]] | ||
Tot in de jaren vijftig bleef de losse melk bij de consument echter populair, ondanks het feit dat de melk thuis in eigen kannen moest worden bewaard en voor gebruik moest worden gekookt. Zelfs bij gepasteuriseerde losse melk bleef de kans op besmetting bestaan en was koken noodzakelijk. De voorkeur voor losse melk had alles te maken met de prijs: flessenmelk was eenvoudigweg duurder.[[Noten TIN20-3-H7#7-39|<sup>[39]</sup>]] | Tot in de jaren vijftig bleef de losse melk bij de consument echter populair, ondanks het feit dat de melk thuis in eigen kannen moest worden bewaard en voor gebruik moest worden gekookt. Zelfs bij gepasteuriseerde losse melk bleef de kans op besmetting bestaan en was koken noodzakelijk. De voorkeur voor losse melk had alles te maken met de prijs: flessenmelk was eenvoudigweg duurder.[[Noten TIN20-3-H7#7-39|<sup>[39]</sup>]] | ||
Regel 12: | Regel 13: | ||
'''De melkfles, verre van ideaal, vervangt losse verkoop''' | '''De melkfles, verre van ideaal, vervangt losse verkoop''' | ||
− | In de jaren vijftig brak de glazen melkfles echter door. Verordeningen die in de grote steden de verkoop van flessenmelk voorschreven, toegenomen welvaart en veranderende opvattingen over voeding lagen hieraan ten grondslag | + | In de jaren vijftig brak de glazen melkfles echter door. Verordeningen die in de grote steden de verkoop van flessenmelk voorschreven, toegenomen welvaart en veranderende opvattingen over voeding lagen hieraan ten grondslag. |
− | Desondanks was de zuivelindustrie niet tevreden over de melkfles. De fles was bijzonder bewerkelijk. Bezorging en retournering, opslag, reiniging, vulling, [[begrippenlijst#Capsule| | + | [[Afbeelding:05_G357_V_7_6tiff.jpg|thumb|left|420px|Om de breekbaarheid van de melkfles te verminderen liet de melkindustrie de flessen in de jaren 50 verharden met siliconenemulsie.]] |
− | capsule]]ring, pasteurisatie en koeling vergden veel ruimte, machines en arbeid, en waren kostbaar. ''‘Het is bedroevend te constateren, hoe weinigen onder de consumenten er ook maar enig begrip voor hebben, welke gevolgen uit het vuil inleveren van een melk- of yoghurtfles kunnen voortspruiten. Van de moeilijkheden bij de reiniging en vooral van het in de hand werken van een eventueel slechtere kwaliteit van de opnieuw in de betrokken fles afgevulde melk, heeft men geen notie; men ziet het eenvoudig niet’'', klaagde de industrie.[[Noten TIN20-3-H7#7-40|<sup>[40]</sup>]] | + | Gepasteuriseerde flessenmelk behoefde voor gebruik niet te worden gekookt en kon worden bewaard. |
+ | |||
+ | Desondanks was de zuivelindustrie niet tevreden over de melkfles. De fles was bijzonder bewerkelijk. Bezorging en retournering, opslag, reiniging, vulling, [[begrippenlijst#Capsule|capsule]]ring, pasteurisatie en koeling vergden veel ruimte, machines en arbeid, en waren kostbaar. ''‘Het is bedroevend te constateren, hoe weinigen onder de consumenten er ook maar enig begrip voor hebben, welke gevolgen uit het vuil inleveren van een melk- of yoghurtfles kunnen voortspruiten. Van de moeilijkheden bij de reiniging en vooral van het in de hand werken van een eventueel slechtere kwaliteit van de opnieuw in de betrokken fles afgevulde melk, heeft men geen notie; men ziet het eenvoudig niet’'', klaagde de industrie.[[Noten TIN20-3-H7#7-40|<sup>[40]</sup>]] | ||
Detaillisten en consumentenorganisaties verzetten zich tegen het verbod op inname van vuile flessen waarop de industrie aandrong. Zij gaven de voorkeur aan ‘beïnvloeding van de consument’. Reiniging van lege melkflessen bleef jarenlang een heet hangijzer. Een ander probleem was dat flessenmelk snel haar kwaliteit verloor - afbraak van ascorbinezuur (vitamine C) en vitamine B2 - wanneer het werd blootgesteld aan direct zonlicht. | Detaillisten en consumentenorganisaties verzetten zich tegen het verbod op inname van vuile flessen waarop de industrie aandrong. Zij gaven de voorkeur aan ‘beïnvloeding van de consument’. Reiniging van lege melkflessen bleef jarenlang een heet hangijzer. Een ander probleem was dat flessenmelk snel haar kwaliteit verloor - afbraak van ascorbinezuur (vitamine C) en vitamine B2 - wanneer het werd blootgesteld aan direct zonlicht. |