Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur
Van Techniek in Nederland
Regel 9: | Regel 9: | ||
'''Definiëring''' | '''Definiëring''' | ||
− | Aanvankelijk was een snack een ‘tussendoortje’. Een dergelijke definitie heeft slechts zin zolang er een duidelijk onderscheid is met de hoofdmaaltijden. Op het moment dat ‘tussendoortjes’ hoofdmaaltijden worden en hoofdmaaltijden tussendoortjes, zijn snacks en snacken moeilijk te definiëren.[[Noten TIN20-3-H9#9-2|<sup>[2]</sup>]] Voedingsdeskundigen menen dat we ons thans in deze situatie bevinden. | + | Aanvankelijk was een snack een ‘tussendoortje’. Een dergelijke definitie heeft slechts zin zolang er een duidelijk onderscheid is met de hoofdmaaltijden. Op het moment dat ‘tussendoortjes’ hoofdmaaltijden worden en hoofdmaaltijden tussendoortjes, zijn snacks en snacken moeilijk te definiëren.[[Noten TIN20-3-H9#9-2|<sup>[2]</sup>]] |
+ | Voedingsdeskundigen menen dat we ons thans in deze situatie bevinden. | ||
− | Ze spreken van een ‘graascultuur’, waarin de consument zijn voedsel via ongeregelde eetmomenten en -plekken bij elkaar ‘graast’ en waarin snacks een belangrijke rol spelen.[[Noten TIN20-3-H9#9-3|<sup>[3]</sup>]] Dit is een grote verandering in de Nederlandse eetcultuur. Het patroon waarbij Nederlanders niet meer dan drie maaltijden per dag nuttigden, is hiermee doorbroken. Deskundigen onderkenden dit voor het eerst aan het einde van de jaren tachtig. | + | Ze spreken van een ‘graascultuur’, waarin de consument zijn voedsel via ongeregelde eetmomenten en -plekken bij elkaar ‘graast’ en waarin snacks een belangrijke rol spelen.[[Noten TIN20-3-H9#9-3|<sup>[3]</sup>]] |
+ | Dit is een grote verandering in de Nederlandse eetcultuur. Het patroon waarbij Nederlanders niet meer dan drie maaltijden per dag nuttigden, is hiermee doorbroken. Deskundigen onderkenden dit voor het eerst aan het einde van de jaren tachtig. | ||
− | Nog tot in de jaren zeventig verwachtten [[begrippenlijst#Marketing|marketing]]deskundigen dat de historisch gegroeide Nederlandse eetcultuur van drie maaltijden per dag[[Noten TIN20-3-H9#9-4|<sup>[4]</sup>]] een blokkade zou zijn voor de opmars van snacks in Nederland.[[Noten TIN20-3-H9#9-5|<sup>[5]</sup>]] | + | [[Afbeelding:05_G357_V_9_6.JPG|thumb|left|450px|Deze zusters tonen hun interesse voor de nieuwe chips bij een stand op een voedingsbeurs in 1962.]] |
+ | |||
+ | Nog tot in de jaren zeventig verwachtten [[begrippenlijst#Marketing|marketing]]deskundigen dat de historisch gegroeide Nederlandse eetcultuur van [[Prelude op de consumptiemaatschappij|'''drie maaltijden per dag''']][[Noten TIN20-3-H9#9-4|<sup>[4]</sup>]] | ||
+ | een blokkade zou zijn voor de opmars van snacks in Nederland.[[Noten TIN20-3-H9#9-5|<sup>[5]</sup>]] | ||
Voedingsdeskundigen verstaan onder snacks tegenwoordig industrieel voorbewerkte voedingsmiddelen die kant en klaar worden aangeboden en die voor consumenten in menig geval de status hebben van volwaardige voeding naast of in plaats van de bestaande hoofdmaaltijden. | Voedingsdeskundigen verstaan onder snacks tegenwoordig industrieel voorbewerkte voedingsmiddelen die kant en klaar worden aangeboden en die voor consumenten in menig geval de status hebben van volwaardige voeding naast of in plaats van de bestaande hoofdmaaltijden. |