Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur
Van Techniek in Nederland
Regel 22: | Regel 22: | ||
Voedingsdeskundigen verstaan onder snacks tegenwoordig industrieel voorbewerkte voedingsmiddelen die kant en klaar worden aangeboden en die voor consumenten in menig geval de status hebben van volwaardige voeding naast of in plaats van de bestaande hoofdmaaltijden. | Voedingsdeskundigen verstaan onder snacks tegenwoordig industrieel voorbewerkte voedingsmiddelen die kant en klaar worden aangeboden en die voor consumenten in menig geval de status hebben van volwaardige voeding naast of in plaats van de bestaande hoofdmaaltijden. | ||
− | Hoewel zoetwaren als drop[[Noten TIN20-3-H9#9-6|<sup>[6]</sup>]] | + | Hoewel zoetwaren als drop, [[Noten TIN20-3-H9#9-6|<sup>[6]</sup>]] |
+ | koekjes en chocolade een belangrijke rol speelden bij de totstandkoming van de graascultuur en Nederlanders per hoofd van de bevolking meer koekjes, banket en koek consumeren dan buitenlanders,[[Noten TIN20-3-H9#9-7|<sup>[7]</sup>]] | ||
+ | zullen we desondanks aan deze producten geen aandacht besteden. | ||
‘Hartige’ snacks als kroketten en zoutjes zullen daarentegen wel veel aandacht krijgen. Ook kroketten en andere cafetaria-snacks zijn lekkernijen die nergens anders zoveel worden geconsumeerd als in Nederland. Zij stonden aan de basis van het ‘eten uit de muur’, een belangrijk element in de snackcultuur van Nederland. | ‘Hartige’ snacks als kroketten en zoutjes zullen daarentegen wel veel aandacht krijgen. Ook kroketten en andere cafetaria-snacks zijn lekkernijen die nergens anders zoveel worden geconsumeerd als in Nederland. Zij stonden aan de basis van het ‘eten uit de muur’, een belangrijk element in de snackcultuur van Nederland. | ||
Regel 33: | Regel 35: | ||
'''Eisen''' | '''Eisen''' | ||
− | Om succesvol te zijn, dienden ontwikkelaars van snacks in de jaren tachtig rekening te houden met de volgende consumenteneisen: de ongewenstheid van (chemische) additieven, een lage energiewaarde, minimale vetgehalten, beslist geen verzadigde vetten, een minimaal zoutgehalte; snacks moesten smakelijk, gezond, veilig, voedzaam, uitnodigend, natuurlijk en lang houdbaar zijn.[[Noten TIN20-3-H9#9-8|<sup>[8]</sup>]] | + | Om succesvol te zijn, dienden ontwikkelaars van snacks in de jaren tachtig rekening te houden met de volgende [[Consumenten en snacks|'''consumenteneisen''']]: de ongewenstheid van [[Conserveermiddelen, antioxidanten en andere additieven|'''(chemische) additieven''']], een lage energiewaarde, minimale vetgehalten, beslist geen verzadigde vetten, een minimaal zoutgehalte; snacks moesten smakelijk, gezond, veilig, voedzaam, uitnodigend, natuurlijk en lang houdbaar zijn.[[Noten TIN20-3-H9#9-8|<sup>[8]</sup>]] |
'''Van snackbar naar thuisconsumptie''' | '''Van snackbar naar thuisconsumptie''' | ||
− | Cafetariasnacks als kroketten zijn te beschouwen als bouwstenen voor deze ontwikkeling. De diffusie van de kroket van snackbar naar bedrijfs- en sportkantines, cafés en overige horecagelegenheden legde de basis voor een nationale, snackmarkt en snackcultuur in Nederland. De snackbar fungeerde als proefmarkt hierbij. Via de supermarkt kwamen de diepgevroren cafetariasnacks vervolgens terecht bij de huisgezinnen. De thuisconsumptie van cafetariasnacks bevorderde de acceptatie van nieuwe thuissnacks als chips en borrelnoten. | + | Cafetariasnacks als kroketten zijn te beschouwen als bouwstenen voor deze ontwikkeling. De [[Begrippenlijst#Diffusie|diffusie]] van de kroket van snackbar naar bedrijfs- en sportkantines, cafés en overige horecagelegenheden legde de basis voor een nationale, snackmarkt en snackcultuur in Nederland. De snackbar fungeerde als proefmarkt hierbij. Via de [[De invloed van de supermarkt op eetpatroon en keukeninrichting|'''supermarkt''']] kwamen de diepgevroren cafetariasnacks vervolgens terecht bij de huisgezinnen. De thuisconsumptie van cafetariasnacks bevorderde de acceptatie van nieuwe thuissnacks als chips en borrelnoten. |
Uit het voorgaande blijkt dat snacks van belang zijn voor het begrijpen van veranderende eetgewoonten en dat de cafetariasnack één van de wegbereiders was van de Nederlandse snackcultuur. | Uit het voorgaande blijkt dat snacks van belang zijn voor het begrijpen van veranderende eetgewoonten en dat de cafetariasnack één van de wegbereiders was van de Nederlandse snackcultuur. | ||
− | Bij de totstandkoming van de huidige graascultuur speelde het aanbod van nieuwe producten een dynamische rol. De uitkomsten van productontwikkeling werden mede bepaald door de consumenten. Hoewel marketingexperts in de jaren vijftig en zestig van mening waren dat consumenten geen actieve en directe ontwerprol hadden - en die ook niet dienden te krijgen -, bleken consumenten wel degelijk een belangrijke rol te spelen bij het ontwerp en op de markt brengen van snacks. Daarmee waren consumenten medeproducenten van de nieuwe graascultuur. | + | Bij de totstandkoming van de huidige graascultuur speelde het aanbod van nieuwe producten een dynamische rol. De uitkomsten van productontwikkeling werden mede bepaald door de consumenten. Hoewel [[Media, reclame, marketing|'''marketingexperts''']] in de jaren vijftig en zestig van mening waren dat consumenten geen actieve en directe ontwerprol hadden - en die ook niet dienden te krijgen -, bleken consumenten wel degelijk een belangrijke rol te spelen bij het ontwerp en op de markt brengen van snacks. Daarmee waren consumenten medeproducenten van de nieuwe graascultuur. |