Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur
Van Techniek in Nederland
Regel 40: | Regel 40: | ||
'''Van snackbar naar thuisconsumptie''' | '''Van snackbar naar thuisconsumptie''' | ||
− | Cafetariasnacks als kroketten zijn te beschouwen als bouwstenen voor deze ontwikkeling. De [[Begrippenlijst#Diffusie|diffusie]] van de kroket van snackbar naar bedrijfs- en sportkantines, cafés en overige horecagelegenheden legde de basis voor een nationale, snackmarkt en snackcultuur in Nederland. De snackbar fungeerde als proefmarkt hierbij. Via de [[De invloed van de supermarkt op eetpatroon en keukeninrichting|'''supermarkt''']] kwamen de diepgevroren cafetariasnacks vervolgens terecht bij de huisgezinnen. De thuisconsumptie van cafetariasnacks bevorderde de acceptatie van nieuwe thuissnacks als chips en borrelnoten. | + | [[Automatieken|'''Cafetariasnacks als kroketten''']] zijn te beschouwen als bouwstenen voor deze ontwikkeling. De [[Begrippenlijst#Diffusie|diffusie]] van de kroket van snackbar naar bedrijfs- en sportkantines, cafés en overige horecagelegenheden legde de basis voor een nationale, snackmarkt en snackcultuur in Nederland. De snackbar fungeerde als proefmarkt hierbij. Via de [[De invloed van de supermarkt op eetpatroon en keukeninrichting|'''supermarkt''']] kwamen de diepgevroren cafetariasnacks vervolgens terecht bij de huisgezinnen. De thuisconsumptie van cafetariasnacks bevorderde de acceptatie van nieuwe thuissnacks als chips en borrelnoten. |
Uit het voorgaande blijkt dat snacks van belang zijn voor het begrijpen van veranderende eetgewoonten en dat de cafetariasnack één van de wegbereiders was van de Nederlandse snackcultuur. | Uit het voorgaande blijkt dat snacks van belang zijn voor het begrijpen van veranderende eetgewoonten en dat de cafetariasnack één van de wegbereiders was van de Nederlandse snackcultuur. | ||
Bij de totstandkoming van de huidige graascultuur speelde het aanbod van nieuwe producten een dynamische rol. De uitkomsten van productontwikkeling werden mede bepaald door de consumenten. Hoewel [[Media, reclame, marketing|'''marketingexperts''']] in de jaren vijftig en zestig van mening waren dat consumenten geen actieve en directe ontwerprol hadden - en die ook niet dienden te krijgen -, bleken consumenten wel degelijk een belangrijke rol te spelen bij het ontwerp en op de markt brengen van snacks. Daarmee waren consumenten medeproducenten van de nieuwe graascultuur. | Bij de totstandkoming van de huidige graascultuur speelde het aanbod van nieuwe producten een dynamische rol. De uitkomsten van productontwikkeling werden mede bepaald door de consumenten. Hoewel [[Media, reclame, marketing|'''marketingexperts''']] in de jaren vijftig en zestig van mening waren dat consumenten geen actieve en directe ontwerprol hadden - en die ook niet dienden te krijgen -, bleken consumenten wel degelijk een belangrijke rol te spelen bij het ontwerp en op de markt brengen van snacks. Daarmee waren consumenten medeproducenten van de nieuwe graascultuur. |