Continuïteit en verandering in eetgewoonten
Van Techniek in Nederland
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[Afbeelding:05_G357_V_10_1tiffcor1_zw.JPG|thumb|430px|left|Veel Nederlanders zijn inmiddels zo gehecht aan hun lapje vlees dat ze ondanks de regelmatig terugkerende affaires vlees blijven kopen.]]'''Belang van landbouw- en voedingscluster voor Nederland''' | [[Afbeelding:05_G357_V_10_1tiffcor1_zw.JPG|thumb|430px|left|Veel Nederlanders zijn inmiddels zo gehecht aan hun lapje vlees dat ze ondanks de regelmatig terugkerende affaires vlees blijven kopen.]]'''Belang van landbouw- en voedingscluster voor Nederland''' | ||
− | Nederland was al ver voor het ontstaan van de natiestaat in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijk centrum van in-, door- en uitvoer van (plantaardige en dierlijke) grondstoffen, halffabrikaten en gerede voedselproducten, in de eerste plaats graan.[[Noten TIN20-3-H10#10-1|<sup>[1]</sup>]] Deze situatie kreeg een nieuwe, krachtige impuls in de tweede helft van de negentiende eeuw met de | + | Nederland was al ver voor het ontstaan van de natiestaat in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijk centrum van in-, door- en uitvoer van (plantaardige en dierlijke) grondstoffen, halffabrikaten en gerede voedselproducten, in de eerste plaats [[De overslag van graan|'''graan''']].[[Noten TIN20-3-H10#10-1|<sup>[1]</sup>]] Deze situatie kreeg een nieuwe, krachtige impuls in de tweede helft van de negentiende eeuw met de groei van de wereldhandel en het beschikbaar komen van nieuwe transportmiddelen. |
Ook de opening van de grenzen binnen de uitdijende Europese Gemeenschap na 1957 heeft de uitwisseling van voedsel in de vorm van grondstoffen, ingrediënten of kant en klaar bewerkte producten aanzienlijk doen toenemen. Het assortiment, vers of bewerkt, gaat aan het eind van de twintigste eeuw van overal ter wereld Nederland in en uit. Nederland is deel gaan uitmaken van een wereldkeuken. De voedingsmiddelenketen heeft een internationaal karakter gekregen. | Ook de opening van de grenzen binnen de uitdijende Europese Gemeenschap na 1957 heeft de uitwisseling van voedsel in de vorm van grondstoffen, ingrediënten of kant en klaar bewerkte producten aanzienlijk doen toenemen. Het assortiment, vers of bewerkt, gaat aan het eind van de twintigste eeuw van overal ter wereld Nederland in en uit. Nederland is deel gaan uitmaken van een wereldkeuken. De voedingsmiddelenketen heeft een internationaal karakter gekregen. |