Smaak en kwaliteit

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 12: Regel 12:
 
In Nederland heeft het bovengistende bier zich waarschijnlijk het langst kunnen handhaven op het platteland van Midden- en Oost-Brabant. In de Eerste Wereldoorlog troffen niet-Brabantse militairen het tot hun verrassing nog volop aan in de dorpscafés. Een andere aanwijzing is dat de brouwerij van de familie Swinkels in het bij Helmond gelegen Lieshout pas in 1925 overschakelde op de produktie van ondergistend bier. Het bedrijf nam bij die gelegenheid de naam Bavaria-brouwerij aan. Het ging hier toen overigens nog om een middelgrote onderneming, die alleen voor de regionale markt werkte.[[Afbeelding:Eindhoven_bierbrouwerij_DeValk_Tongelresestr.jpg|thumb|390px|right|Eindhovense bierbrouwerij]]
 
In Nederland heeft het bovengistende bier zich waarschijnlijk het langst kunnen handhaven op het platteland van Midden- en Oost-Brabant. In de Eerste Wereldoorlog troffen niet-Brabantse militairen het tot hun verrassing nog volop aan in de dorpscafés. Een andere aanwijzing is dat de brouwerij van de familie Swinkels in het bij Helmond gelegen Lieshout pas in 1925 overschakelde op de produktie van ondergistend bier. Het bedrijf nam bij die gelegenheid de naam Bavaria-brouwerij aan. Het ging hier toen overigens nog om een middelgrote onderneming, die alleen voor de regionale markt werkte.[[Afbeelding:Eindhoven_bierbrouwerij_DeValk_Tongelresestr.jpg|thumb|390px|right|Eindhovense bierbrouwerij]]
 
De overwegingen van de directie om ondergistend te gaan brouwen zijn door de geschiedschrijver van het bedrijf aan het eind van de jaren dertig als volgt opgetekend. 'Omstreeks deze tijd werd een toenemende vraag naar duurdere biersoorten merkbaar. Vooral het zogenaamde 'Pilsener' werd meer en meer gevraagd. De vervaardiging van dit produkt was echter in de verouderde brouwerij niet wel mogelijk. Met lede ogen zag men aan, dat zelfs eigen cafés genoodzaakt waren dit bier van concurrente brouwerijen te gaan kopen; men deed het echter eerst schoorvoetend, later meer en meer. Dit deed de noodzakelijkheid geboren worden om zich voortaan te gaan toeleggen op de bereiding van dit veranderde biertype, het zogenaamde 'ondergistend' bier.'
 
De overwegingen van de directie om ondergistend te gaan brouwen zijn door de geschiedschrijver van het bedrijf aan het eind van de jaren dertig als volgt opgetekend. 'Omstreeks deze tijd werd een toenemende vraag naar duurdere biersoorten merkbaar. Vooral het zogenaamde 'Pilsener' werd meer en meer gevraagd. De vervaardiging van dit produkt was echter in de verouderde brouwerij niet wel mogelijk. Met lede ogen zag men aan, dat zelfs eigen cafés genoodzaakt waren dit bier van concurrente brouwerijen te gaan kopen; men deed het echter eerst schoorvoetend, later meer en meer. Dit deed de noodzakelijkheid geboren worden om zich voortaan te gaan toeleggen op de bereiding van dit veranderde biertype, het zogenaamde 'ondergistend' bier.'
De in een nieuw gebouw gevestigde Bavaria-brouwerij was met deze koerswijziging overigens net op tijd. Een jaar later werd het zogeheten [[begrippenlijst#Bierbesluit 1926|Bierbesluit 1926]] van kracht. Dat verbood het brouwen van de vaak kwalitatief slechte lichte bieren, die vaak allerlei [[begrippenlijst#Chemische conserveringsmiddel|Chemische conserveringsmiddelen]] bevatten en het bovengistend produkt uit Brabant inmiddels een slechte naam hadden bezorgd. 'De eerste slachtoffers vielen reeds spoedig. Vele vroegere brouwers waren genoodzaakt hun bedrijf te staken en er werd naar een brouwerij omgezien, die houdbaar bier van het voorgeschreven minimum kon leveren,' meldt Bavaria's geschiedschrijver.[[Noten H2#2-62|<sup>[62]</sup>]]
+
De in een nieuw gebouw gevestigde Bavaria-brouwerij was met deze koerswijziging overigens net op tijd. Een jaar later werd het zogeheten [[begrippenlijst#Bierbesluit 1926|Bierbesluit 1926]] van kracht. Dat verbood het brouwen van de vaak kwalitatief slechte lichte bieren, die vaak allerlei [[begrippenlijst#Chemische conserveringsmiddel|chemische conserveringsmiddelen]] bevatten en het bovengistend produkt uit Brabant inmiddels een slechte naam hadden bezorgd. 'De eerste slachtoffers vielen reeds spoedig. Vele vroegere brouwers waren genoodzaakt hun bedrijf te staken en er werd naar een brouwerij omgezien, die houdbaar bier van het voorgeschreven minimum kon leveren,' meldt Bavaria's geschiedschrijver.[[Noten H2#2-62|<sup>[62]</sup>]]

Versie op 26 aug 2007 22:57