Beieren zet de toon

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 9: Regel 9:
  
  
Veel meer in trek was het ondergistend gebrouwen bier van de Weense firma Dreher. Die constatering zou Heineken en enkele andere brouwers tot de beslissing hebben gebracht om ook [[begrippenlijst#Ondergistend|ondergistend]] bier te gaan brouwen. Dit besluit wordt vrij algemeen van grote betekenis beschouwd voor de Nederlandse biernijverheid.
+
Veel meer in trek was het ondergistend gebrouwen bier van de Weense firma [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|Dreher]]. Die constatering zou Heineken en enkele andere brouwers tot de beslissing hebben gebracht om ook [[begrippenlijst#Ondergistend|ondergistend]] bier te gaan brouwen. Dit besluit wordt vrij algemeen van grote betekenis beschouwd voor de Nederlandse biernijverheid.
  
 
Wat was nu precies dat ondergistende bier? Zoals beschreven in het tweede hoofdstuk was de ondergistende methode waarschijnlijk bij toeval ontstaan in Bohemen. Vanaf het eind van de vijftiende eeuw had deze wijze van brouwen, waarbij men het gistingsproces laat plaatsvinden bij temperaturen van 5 tot 10<sup>o</sup>C, zich verspreid over het aangrenzende Beieren en Oostenrijk. De onder- of lage gisting is een duurdere produktiewijze dan de bovengisting, omdat zij tussen de een à twee weken duurt, terwijl het bier daarna bovendien nog eens een kleine drie maanden moet rijpen.  
 
Wat was nu precies dat ondergistende bier? Zoals beschreven in het tweede hoofdstuk was de ondergistende methode waarschijnlijk bij toeval ontstaan in Bohemen. Vanaf het eind van de vijftiende eeuw had deze wijze van brouwen, waarbij men het gistingsproces laat plaatsvinden bij temperaturen van 5 tot 10<sup>o</sup>C, zich verspreid over het aangrenzende Beieren en Oostenrijk. De onder- of lage gisting is een duurdere produktiewijze dan de bovengisting, omdat zij tussen de een à twee weken duurt, terwijl het bier daarna bovendien nog eens een kleine drie maanden moet rijpen.  

Versie op 11 okt 2007 17:35