Beieren zet de toon

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 13: Regel 13:
 
Wat was nu precies dat ondergistende bier? Zoals beschreven in het tweede hoofdstuk was de [[De traditionele brouwmethode|'''ondergistende methode''']] waarschijnlijk bij toeval ontstaan in [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]]. Vanaf het eind van de vijftiende eeuw had deze wijze van brouwen, waarbij men het gistingsproces laat plaatsvinden bij temperaturen van 5 tot 10<sup>o</sup>C, zich verspreid over het aangrenzende Beieren en Oostenrijk. De onder- of lage gisting is een duurdere produktiewijze dan de bovengisting, omdat zij tussen de een à twee weken duurt, terwijl het bier daarna bovendien nog eens een kleine drie maanden moet rijpen.  
 
Wat was nu precies dat ondergistende bier? Zoals beschreven in het tweede hoofdstuk was de [[De traditionele brouwmethode|'''ondergistende methode''']] waarschijnlijk bij toeval ontstaan in [[begrippenlijst#Bohemen|Bohemen]]. Vanaf het eind van de vijftiende eeuw had deze wijze van brouwen, waarbij men het gistingsproces laat plaatsvinden bij temperaturen van 5 tot 10<sup>o</sup>C, zich verspreid over het aangrenzende Beieren en Oostenrijk. De onder- of lage gisting is een duurdere produktiewijze dan de bovengisting, omdat zij tussen de een à twee weken duurt, terwijl het bier daarna bovendien nog eens een kleine drie maanden moet rijpen.  
  
De bovengistende methode duurt enkele dagen en het bier kan na ongeveer een week worden gedronken. Het ondergistend bier heeft als belangrijkste voordeel dat het veel beter houdbaar is.[[Afbeelding:Berlijn_Brauerijwesen.jpg|thumb|right|350px|Brauereiwesen]]
+
De [[begrippenlijst#Bovengistend|bovengistende]] methode duurt enkele dagen en het bier kan na ongeveer een week worden gedronken. Het ondergistend bier heeft als belangrijkste voordeel dat het veel beter houdbaar is.[[Afbeelding:Berlijn_Brauerijwesen.jpg|thumb|right|350px|Brauereiwesen]]
  
  

Versie op 11 okt 2007 18:06