Beieren zet de toon

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 25: Regel 25:
 
Zevenendertig jaar later maakte diezelfde overheid bekend dat bier, dat wil zeggen ondergistend bier, moest worden gebrouwen tussen eind september en eind april. In het voorjaar brouwde men een zwaarder en sterker gehopt bier, dat langer houdbaar was en dat tijdens de zomermaanden kon worden gedronken. Wanneer dit zogeheten maartbier niet toereikend was, kon een brouwer toestemming vragen om buiten de toegestane periode bier te maken. Dit moest dan echter gebeuren via de bovengistende methode, omdat het in de zomer te warm was om met succes ondergistend bier te brouwen.[[Noten TIN19-1-H6#6-40|<sup>[40]</sup>]]  
 
Zevenendertig jaar later maakte diezelfde overheid bekend dat bier, dat wil zeggen ondergistend bier, moest worden gebrouwen tussen eind september en eind april. In het voorjaar brouwde men een zwaarder en sterker gehopt bier, dat langer houdbaar was en dat tijdens de zomermaanden kon worden gedronken. Wanneer dit zogeheten maartbier niet toereikend was, kon een brouwer toestemming vragen om buiten de toegestane periode bier te maken. Dit moest dan echter gebeuren via de bovengistende methode, omdat het in de zomer te warm was om met succes ondergistend bier te brouwen.[[Noten TIN19-1-H6#6-40|<sup>[40]</sup>]]  
  
In 1616 werd verder bepaald dat slechts zij die de formele [[begrippenlijst#Gilde-opleiding|gilde-opleiding]] van leerling tot meester hadden doorlopen, toestemming kregen om een [[De brouwnijverheid tot omstreeks 1850|'''brouwerij''']] te leiden. Het vaak door vrouwen beoefende thuisbrouwen verloor door dit besluit, althans in de steden, snel terrein; op het platteland wist deze vorm van bierbereiding zich nog lange tijd te handhaven. In het begin van de achttiende eeuw ten slotte werd zelfs een soort politie ingesteld die door het proeven van bier de gang van zaken in de brouwerijen in het oog hield. De hiervoor genoemde bepalingen werden vaak overtreden en de 'bierpolitie' was zeker niet vrij van corruptie.  
+
In 1616 werd verder bepaald dat slechts zij die de formele [[begrippenlijst#Gilde-opleiding|gilde-opleiding]] van leerling tot meester hadden doorlopen, toestemming kregen om een [[De brouwnijverheid tot omstreeks 1850|'''brouwerij''']] te leiden. Het vaak door vrouwen beoefende [[De brouwnijverheid tot omstreeks 1850|'''thuisbrouwen''']] verloor door dit besluit, althans in de steden, snel terrein; op het platteland wist deze vorm van bierbereiding zich nog lange tijd te handhaven. In het begin van de achttiende eeuw ten slotte werd zelfs een soort politie ingesteld die door het proeven van bier de gang van zaken in de brouwerijen in het oog hield. De hiervoor genoemde bepalingen werden vaak overtreden en de 'bierpolitie' was zeker niet vrij van corruptie.  
  
  

Versie op 11 okt 2007 18:21