Beieren zet de toon

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 44: Regel 44:
 
In de eerste plaats begonnen enkele particulieren en instellingen, zoals bijvoorbeeld de [[begrippenlijst#Polytechnisch|polytechnische]] School in München, met het geven van lezingen en cursussen over de bierbereiding. In 1868 hadden al ruim duizend cursisten gebruik gemaakt van deze opleidingen, waaraan eveneens door enkele grote brouwerijen werd meegewerkt. Hiervan was een kwart buitenlander en bijna 300 waren afkomstig uit Noord-Duitsland.
 
In de eerste plaats begonnen enkele particulieren en instellingen, zoals bijvoorbeeld de [[begrippenlijst#Polytechnisch|polytechnische]] School in München, met het geven van lezingen en cursussen over de bierbereiding. In 1868 hadden al ruim duizend cursisten gebruik gemaakt van deze opleidingen, waaraan eveneens door enkele grote brouwerijen werd meegewerkt. Hiervan was een kwart buitenlander en bijna 300 waren afkomstig uit Noord-Duitsland.
  
Een tweede initiatief werd ontplooid door de Münchener brouwer Gabriël Sedlmayer, die in 1832 samen met twee Beierse collega's en de Weense brouwer Anton Dreher een bezoek van enkele maanden aan [[Engeland en Schotland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Engeland en Schotland'''']] bracht. Het doel van de reis was om zich op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen die zich daar in de brouwnijverheid hadden voorgedaan. Ook in Beieren en Oostenrijk golden toen namelijk de Britse brouwerijen door de grote productie, de hoge graad van mechanisatie en de constante kwaliteit van het bier als superieur aan de eigen nijverheid.[[Afbeelding:TIN19_blz187.jpg|thumb|280px|left|Een reclameplaat van de Spatenbrouwerij in München]]
+
Een tweede initiatief werd ontplooid door de Münchener brouwer Gabriël Sedlmayer, die in 1832 samen met twee Beierse collega's en de Weense brouwer Anton Dreher een bezoek van enkele maanden aan [[Engeland en Schotland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''Engeland en Schotland''']] bracht. Het doel van de reis was om zich op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen die zich daar in de brouwnijverheid hadden voorgedaan. Ook in Beieren en Oostenrijk golden toen namelijk de Britse brouwerijen door de grote productie, de hoge graad van mechanisatie en de constante kwaliteit van het bier als superieur aan de eigen nijverheid.[[Afbeelding:TIN19_blz187.jpg|thumb|280px|left|Een reclameplaat van de Spatenbrouwerij in München]]
  
 
Sedlmayer was lid van een bekende brouwersfamilie en had aan de universiteit van Berlijn een scheikundige opleiding gevolgd. Onder de indruk van zijn buitenlandse reiservaringen, introduceerde hij een groot aantal vernieuwingen toen hij enkele jaren later de leiding van het familiebedrijf, de bekende Spatenbrauerei, overnam. Zo werd in zijn onderneming in 1846 een stoommachine geplaatst voor het roeren van de wort, een van de eerste in zijn soort in de Beierse biernijverheid. Gabriël Sedlmayer en andere Engelandgangers propageerden verder de toepassing van de thermometer en de [[begrippenlijst#Saccharometer|saccharometer]] en het gebruik van een andere kiemmethode. In de jaren zestig werkten in Beieren vrijwel alle grotere brouwerijen met stoomkracht.
 
Sedlmayer was lid van een bekende brouwersfamilie en had aan de universiteit van Berlijn een scheikundige opleiding gevolgd. Onder de indruk van zijn buitenlandse reiservaringen, introduceerde hij een groot aantal vernieuwingen toen hij enkele jaren later de leiding van het familiebedrijf, de bekende Spatenbrauerei, overnam. Zo werd in zijn onderneming in 1846 een stoommachine geplaatst voor het roeren van de wort, een van de eerste in zijn soort in de Beierse biernijverheid. Gabriël Sedlmayer en andere Engelandgangers propageerden verder de toepassing van de thermometer en de [[begrippenlijst#Saccharometer|saccharometer]] en het gebruik van een andere kiemmethode. In de jaren zestig werkten in Beieren vrijwel alle grotere brouwerijen met stoomkracht.

Versie op 15 okt 2007 11:38