Bestand:05 G357 V 9 2.JPG

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
05_G357_V_9_2.JPG(500 × 384 pixels, bestandsgrootte: 167 kB, MIME-type: image/jpeg)

In de twintigste eeuw waren ambachtelijke en industriële ijsbereiders voortdurend in heftige concurrentie met elkaar. Ambachtelijke ijsbereiders waren aanvankelijk vooral banketbakkers, terwijl industriële ijsbereiders hoofdzakelijk stedelijke melkinrichtingen waren, die in de zomermaanden consumptie-ijs produceerden als nevenproduct. De Coöpertieve Zuivelinrichting C.M. De Kempen te Eindhoven, die Campinaijs maakte, is een voorbeeld van de laatste categorie. Kinderen kochten een 'ijsco' bij venters van zowel ambachtelijk als industrieel bereid ijs. 'IJsco' had zijn oorsprong in 'ijscompagnie', een samenwerkingsverband van lokale ambachtelijke ijsbereiders tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie29 jun 2007 10:19Miniatuurafbeelding voor de versie van 29 jun 2007 om 10:19500×384 (167 kB)NCAD (Overleg | bijdragen)

Dit bestand wordt op de volgende pagina's gebruikt: