Bestand:05 G357 V 9 2.JPG

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
 
Regel 1: Regel 1:
 
+
In de twintigste eeuw waren ambachtelijke en industriële ijsbereiders voortdurend in heftige concurrentie met elkaar. Ambachtelijke ijsbereiders waren aanvankelijk vooral banketbakkers, terwijl industriële ijsbereiders hoofdzakelijk stedelijke melkinrichtingen waren, die in de zomermaanden consumptie-ijs produceerden als nevenproduct. De Coöpertieve Zuivelinrichting C.M. De Kempen te Eindhoven, die Campinaijs maakte, is een voorbeeld van de laatste categorie. Kinderen kochten een 'ijsco' bij venters van zowel ambachtelijk als industrieel bereid ijs. 'IJsco' had zijn oorsprong in 'ijscompagnie', een samenwerkingsverband van lokale ambachtelijke ijsbereiders tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Huidige versie van 1 aug 2007 om 14:29

Bestandsgeschiedenis

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie29 jun 2007 12:19Miniatuurafbeelding voor de versie van 29 jun 2007 om 12:19500×384 (167 kB)NCAD (Overleg | bijdragen)