Cafetarias en snackbars

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 7: Regel 7:
  
 
Via verkoop op markten en kermissen verspreidde patates frites zich na 1945 ook over Noord-Nederland. De verkoop ervan werd ter hand genomen door Noord-Nederlandse snackmakers en [[Automatieken|'''cafetariahouders die al kroketten frituurden''']].  
 
Via verkoop op markten en kermissen verspreidde patates frites zich na 1945 ook over Noord-Nederland. De verkoop ervan werd ter hand genomen door Noord-Nederlandse snackmakers en [[Automatieken|'''cafetariahouders die al kroketten frituurden''']].  
De expansie van automatieken en snackbars in de jaren vijftig was mede een gevolg van de opkomende branchevervaging tussen ambachtelijke ijsbereiders, ambachtelijke snackmakers en patates fritesbakkers. Aangezien de [[Consumptie ijs|'''ijsconsumptie''']] seizoengebonden was, zochten de ijsbereiders in de winter ander werk. Met de opkomst van patates frites lag het voor de hand dat ze zich hiermee bezig zouden gaan houden.  
+
De expansie van automatieken en snackbars in de jaren vijftig was mede een gevolg van de opkomende [[Begrippenlijst#Branch|branche]]vervaging tussen [[Begrippenlijst#Ambachtelijk|ambachtelijke]] ijsbereiders, ambachtelijke snackmakers en patates fritesbakkers. Aangezien de [[Consumptie ijs|'''ijsconsumptie''']] seizoengebonden was, zochten de ijsbereiders in de winter ander werk. Met de opkomst van patates frites lag het voor de hand dat ze zich hiermee bezig zouden gaan houden.  
  
Op organisatorisch vlak leidde dit tot de oprichting van de Unie van IJsbereiders en Patates Frites Bakkers in 1951.[[Noten TIN20-3-H9#9-12|<sup>[12]</sup>]] De Unie ijverde voor een wettelijke regeling van de vestiging van ambachtelijke patates fritesbakkers en ijsbereiders, voor ruimere winkelsluitingstijden en voor uitbreiding van het assortiment van haar leden.
+
Op organisatorisch vlak leidde dit tot de oprichting van de Unie van IJsbereiders en Patates Frites Bakkers in 1951.[[Noten TIN20-3-H9#9-12|<sup>[12]</sup>]]  
 +
De Unie ijverde voor een wettelijke regeling van de vestiging van ambachtelijke patates fritesbakkers en ijsbereiders, voor ruimere winkelsluitingstijden en voor uitbreiding van het [[Begrippenlijst#Assortiment|assortiment]] van haar leden.
  
 
Mede dankzij de [[begrippenlijst#Lobby|lobby]] van de Unie stond de Winkelsluitingswet van 1952 patates fritesbakkers toe ook na winkelsluitingstijd patates frites te verkopen. Uitbreiding van het assortiment bleef echter omstreden. Kruideniers en verwante winkeliers hadden er bezwaar tegen dat banketbakkers, slagers en andere snacks producerende middenstanders geleidelijk ook snoep- en genotmiddelen als tabak, kauwgom, frisdranken en chocolade gingen verkopen.
 
Mede dankzij de [[begrippenlijst#Lobby|lobby]] van de Unie stond de Winkelsluitingswet van 1952 patates fritesbakkers toe ook na winkelsluitingstijd patates frites te verkopen. Uitbreiding van het assortiment bleef echter omstreden. Kruideniers en verwante winkeliers hadden er bezwaar tegen dat banketbakkers, slagers en andere snacks producerende middenstanders geleidelijk ook snoep- en genotmiddelen als tabak, kauwgom, frisdranken en chocolade gingen verkopen.
  
In 1957 werd een wetsvoorstel opgesteld om deze concurrentie te reguleren. De pers besteedde veel aandacht aan de zaak. De snackbar was een item geworden. Het blad Conservator van de Unie van IJsbereiders en Patates Frites Bakkers stelde in 1959 vast: ''‘Opgetrokken vanuit België heeft de warme worstjes- en patatkraam Nederland volkomen in zijn ban gekregen en een opstand door de jeugd zou te vrezen zijn als deze tentjes plotseling van het toneel zouden moeten verdwijnen.’''[[Noten TIN20-3-H9#9-13|<sup>[13]</sup>]]  
+
In 1957 werd een wetsvoorstel opgesteld om deze concurrentie te reguleren. De pers besteedde veel aandacht aan de zaak. [[Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur|'''De snackbar''']] was een item geworden. Het blad Conservator van de Unie van IJsbereiders en Patates Frites Bakkers stelde in 1959 vast: ''‘Opgetrokken vanuit België heeft de warme worstjes- en patatkraam Nederland volkomen in zijn ban gekregen en een opstand door de jeugd zou te vrezen zijn als deze tentjes plotseling van het toneel zouden moeten verdwijnen.’''[[Noten TIN20-3-H9#9-13|<sup>[13]</sup>]]  
  
  
Regel 25: Regel 26:
 
'''Fast food'''
 
'''Fast food'''
  
Het eten uit de muur was de opmaat voor een nieuw type eetgelegenheid, dat kenmerken van de snackbar en het restaurant in zich verenigde: het [[begrippenlijst#Fastfood|
+
Het eten uit de muur was de opmaat voor een nieuw type eetgelegenheid, dat kenmerken van de snackbar en het restaurant in zich verenigde: het [[begrippenlijst#Fastfood|fastfood]]restaurant.
fastfood]]restaurant.
+
In 1963 startte Albert Heijn in samenwerking met het Britse horecaconcern Lyons de eerste Wimpy Bar in Nederland. In de Wimpy Bar maakte de Nederlander kennis met een nieuwe snack, de Amerikaanse hamburger. Hoewel de hamburger pas in de jaren zeventig een succes zou worden[[Noten TIN20-3-H9#9-14|<sup>[14]</sup>]],  
In 1963 startte Albert Heijn in samenwerking met het Britse horecaconcern Lyons de eerste Wimpy Bar in Nederland. In de Wimpy Bar maakte de Nederlander kennis met een nieuwe snack, de Amerikaanse hamburger. Hoewel de hamburger pas in de jaren zeventig een succes zou worden[[Noten TIN20-3-H9#9-14|<sup>[14]</sup>]], stimuleerde dit voorbeeld Unilever om Noordzee Quick Restaurants te openen (vanaf 1970). In 1971 begon Albert Heijn in Zaandam een [[begrippenlijst#Joint venture|joint venture]] met McDonald’s om patates frites, kip en appelmoes te serveren.
+
stimuleerde dit voorbeeld Unilever om Noordzee Quick Restaurants te openen (vanaf 1970). In 1971 begon Albert Heijn in Zaandam een [[begrippenlijst#Joint-venture|joint venture]] met McDonald’s om patates frites, kip en appelmoes te serveren.

Versie op 16 apr 2008 12:23