Crisis in de relatie producent-consument

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 3: Regel 3:
 
Nederlanders zijn de controle over  hun voeding aan het verliezen.  Tegen de jaren vijftig hadden  ze zich een voedzaam voedingspatroon eigen gemaakt: twee broodmaaltijden en een warme maaltijd per dag, (idealiter) samengesteld volgens de Schijf van Vijf. Het was misschien saai, uniform en gedisciplineerd, maar goed voor de gezondheid van de bevolking.  
 
Nederlanders zijn de controle over  hun voeding aan het verliezen.  Tegen de jaren vijftig hadden  ze zich een voedzaam voedingspatroon eigen gemaakt: twee broodmaaltijden en een warme maaltijd per dag, (idealiter) samengesteld volgens de Schijf van Vijf. Het was misschien saai, uniform en gedisciplineerd, maar goed voor de gezondheid van de bevolking.  
  
Wat moeten consumenten echter heden ten dage met een aanbod van tenminste 15.000 voedingsmiddelen en de keuze uit talloze kant en klare gerechten? Maar vooral ook: hoe moeten ze de dagelijkse voeding op kwaliteit beoordelen, nu  ze het klassieke voedingspatroonzijn gaan loslaten en niet meer standaard aardappelen, vlees en groenten eten en  zijn gaan deelnemen aan een zogenaamde [[Snacks; van tyussendoortjes naar graascultuur|'''‘graascultuur’''']]? Nederlanders eten vaak hapjes en kleine maaltijden, dikwijls individueel, op elk moment van de dag en op een plaats naar keuze: thuis, op het werk, op straat, in de auto of het openbaar vervoer. Uit deze tussendoortjes naast de hoofdmaaltijden haalden de Nederlanders aan het eind van de 20ste eeuw 30% van de benodigde energie uit voeding (uitgedrukt in calorieën of joules).  
+
Wat moeten consumenten echter heden ten dage met een aanbod van tenminste 15.000 voedingsmiddelen en de keuze uit talloze kant en klare gerechten? Maar vooral ook: hoe moeten ze de dagelijkse voeding op kwaliteit beoordelen, nu  ze het klassieke voedingspatroonzijn gaan loslaten en niet meer standaard aardappelen, vlees en groenten eten en  zijn gaan deelnemen aan een zogenaamde [[Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur|'''‘graascultuur’''']]? Nederlanders eten vaak hapjes en kleine maaltijden, dikwijls individueel, op elk moment van de dag en op een plaats naar keuze: thuis, op het werk, op straat, in de auto of het openbaar vervoer. Uit deze tussendoortjes naast de hoofdmaaltijden haalden de Nederlanders aan het eind van de 20ste eeuw 30% van de benodigde energie uit voeding (uitgedrukt in calorieën of joules).  
  
 
De verwachting is dat dit in het begin van de 21ste eeuw zal stijgen naar 50%.  
 
De verwachting is dat dit in het begin van de 21ste eeuw zal stijgen naar 50%.  

Versie op 29 mrt 2008 19:10