De beginjaren van koeling van levensmiddelen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 13: Regel 13:
 
'''Koelmachines'''
 
'''Koelmachines'''
  
In de eerste helft van de negentiende eeuw experimenteerden technici in diverse landen met de constructie van zogeheten koelmachines. Na het overwinnen van diverse kinderziekten werden deze in de tweede helft van de eeuw in de praktijk toegepast. Het meest gebruikelijk was de constructie van compressie-koelmachines (zie afbeelding). De [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''Rotterdamse Heineken-brouwerij''']] paste - waarschijnlijk als eerste in Nederland - in 1873 een dergelijk apparaat toe.[[Noten TIN20-3-H8#8-1|<sup>[1]</sup>]]  
+
In de eerste helft van de negentiende eeuw experimenteerden technici in diverse landen met de constructie van zogeheten koelmachines. Na het overwinnen van diverse kinderziekten werden deze in de tweede helft van de eeuw in de praktijk toegepast. Het meest gebruikelijk was de constructie van compressie-koelmachines (zie afbeelding). De Rotterdamse [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''Heineken-brouwerij''']] paste - waarschijnlijk als eerste in Nederland - in 1873 een dergelijk apparaat toe.[[Noten TIN20-3-H8#8-1|<sup>[1]</sup>]]  
  
 
Vanaf de jaren tachtig van de negentiende eeuw pasten ook handelaren en vleesexporteurs compressie-koelmachines toe om vleestransporten vanuit Argentinië en Australië naar Europa mogelijk te maken. Toen aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw in Nederland overal gemeentelijke abattoirs werden gebouwd, werden deze na verloop van tijd ook van koelapparatuur voorzien om koeling van vlees mogelijk te maken. In 1898 werd de eerste koelmachine in een abattoir in gebruik genomen.  
 
Vanaf de jaren tachtig van de negentiende eeuw pasten ook handelaren en vleesexporteurs compressie-koelmachines toe om vleestransporten vanuit Argentinië en Australië naar Europa mogelijk te maken. Toen aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw in Nederland overal gemeentelijke abattoirs werden gebouwd, werden deze na verloop van tijd ook van koelapparatuur voorzien om koeling van vlees mogelijk te maken. In 1898 werd de eerste koelmachine in een abattoir in gebruik genomen.  

Versie op 6 mrt 2008 12:44