De beginjaren van koeling van levensmiddelen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 17: Regel 17:
 
In de eerste helft van de negentiende eeuw experimenteerden technici in diverse landen met de constructie van zogeheten koelmachines. Na het overwinnen van diverse kinderziekten werden deze in de tweede helft van de eeuw in de praktijk toegepast. Het meest gebruikelijk was de constructie van compressie-koelmachines (zie afbeelding). De Rotterdamse [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''Heineken-brouwerij''']] paste - waarschijnlijk als eerste in Nederland - in 1873 een dergelijk apparaat toe.[[Noten TIN20-3-H8#8-1|<sup>[1]</sup>]]  
 
In de eerste helft van de negentiende eeuw experimenteerden technici in diverse landen met de constructie van zogeheten koelmachines. Na het overwinnen van diverse kinderziekten werden deze in de tweede helft van de eeuw in de praktijk toegepast. Het meest gebruikelijk was de constructie van compressie-koelmachines (zie afbeelding). De Rotterdamse [[Koeling in de Nederlandse brouwerijen|'''Heineken-brouwerij''']] paste - waarschijnlijk als eerste in Nederland - in 1873 een dergelijk apparaat toe.[[Noten TIN20-3-H8#8-1|<sup>[1]</sup>]]  
  
Vanaf de jaren tachtig van de negentiende eeuw pasten ook handelaren en vleesexporteurs [[Begrippenlijst#Compressiesysteem|compressie]]-koelmachines toe om vleestransporten vanuit Argentinië en Australië naar Europa mogelijk te maken. Toen aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw in Nederland overal gemeentelijke [[Begrippenlijst#Abbattoir|abattoirs]] werden gebouwd, werden deze na verloop van tijd ook van koelapparatuur voorzien om koeling van vlees mogelijk te maken. In 1898 werd de eerste koelmachine in een abattoir in gebruik genomen.  
+
Vanaf de jaren tachtig van de negentiende eeuw pasten ook handelaren en vleesexporteurs [[Begrippenlijst#Compressiesysteem|compressie]]-koelmachines toe om vleestransporten vanuit Argentinië en Australië naar Europa mogelijk te maken. Toen aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw in Nederland overal gemeentelijke [[Begrippenlijst#Abbatoir|abattoirs]] werden gebouwd, werden deze na verloop van tijd ook van koelapparatuur voorzien om koeling van vlees mogelijk te maken. In 1898 werd de eerste koelmachine in een abattoir in gebruik genomen.  
  
 
Nederlands-Indië liep bij de toepassing van koelmachines overigens voorop op het moederland; al in 1865 werd in Semarang een ijsfabriek opgericht. Ook binnen de [[Een nieuwe koeltechniek een nieuw produkt|'''margarinefabrieken (Anton Jurgens te Oss in 1882)''']], de kaarsenindustrie en zuivelfabrieken (de eerste in 1895) werden koelmachines geplaatst.  
 
Nederlands-Indië liep bij de toepassing van koelmachines overigens voorop op het moederland; al in 1865 werd in Semarang een ijsfabriek opgericht. Ook binnen de [[Een nieuwe koeltechniek een nieuw produkt|'''margarinefabrieken (Anton Jurgens te Oss in 1882)''']], de kaarsenindustrie en zuivelfabrieken (de eerste in 1895) werden koelmachines geplaatst.  

Huidige versie van 15 apr 2008 om 14:08