De doorbraak van de koelkast in het huishouden

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 18: Regel 18:
 
'''Introductie diepvriesproducten traag proces'''
 
'''Introductie diepvriesproducten traag proces'''
  
De vrieskast bleef tot in de jaren zestig vooral een voorwerp van grootverbruikers. Op het platteland kregen individuele huishoudens eerder belangstelling voor toepassing van dit apparaat dan in de stad. In de jaren vijftig en zestig werden regionaal centra met diepvrieskluisjes opgezet; eind jaren vijftig nam hun aantal zeer snel toe.[[Noten TIN20-3-H8#8-73|<sup>[73]</sup>]] Ook hierbij dienden de Verenigde Staten als lichtend voorbeeld. Vaak werden deze centra geëxploiteerd door slagers en poeliers die zelf voor het uitoefenen van hun beroep ook koeling nodig hadden. In sommige plaatsen waren dergelijke voorzieningen coöperatief georganiseerd. De bloei van het kluisjessysteem ging aan de verspreiding van de individuele diepvrieskisten over het platteland in de tweede helft van de jaren zestig vooraf.[[Noten TIN20-3-H8#8-74|<sup>[74]</sup>]]   
+
De vrieskast bleef tot in de jaren zestig vooral een voorwerp van grootverbruikers. Op het platteland kregen individuele huishoudens eerder belangstelling voor toepassing van dit apparaat dan in de stad. In de jaren vijftig en zestig werden regionaal centra met diepvrieskluisjes opgezet; eind jaren vijftig nam hun aantal zeer snel toe.[[Noten TIN20-3-H8#8-73|<sup>[73]</sup>]]  
 +
 
 +
Ook hierbij dienden de Verenigde Staten als lichtend voorbeeld. Vaak werden deze centra geëxploiteerd door slagers en poeliers die zelf voor het uitoefenen van hun beroep ook koeling nodig hadden. In sommige plaatsen waren dergelijke voorzieningen coöperatief georganiseerd. De bloei van het kluisjessysteem ging aan de verspreiding van de individuele diepvrieskisten over het platteland in de tweede helft van de jaren zestig vooraf.[[Noten TIN20-3-H8#8-74|<sup>[74]</sup>]]   
  
 
Net als koelapparatuur, werden ook diepgevroren kant-en-klaarmaaltijden het eerst toegepast door de grootverbruikers. Aan het einde van de jaren zestig zette Iglo deze vooral af bij bedrijfskantines, nadat Iglo de maaltijden eerst binnen bedrijfskantines van Unilever-bedrijven had uitgeprobeerd. Voor de verwarming van deze maaltijden ontwikkelden Unilever en Philips gezamenlijk speciale ovens. Ook ziekenhuizen en andere zorginstellingen pasten de diepvriesmaaltijden toe.  
 
Net als koelapparatuur, werden ook diepgevroren kant-en-klaarmaaltijden het eerst toegepast door de grootverbruikers. Aan het einde van de jaren zestig zette Iglo deze vooral af bij bedrijfskantines, nadat Iglo de maaltijden eerst binnen bedrijfskantines van Unilever-bedrijven had uitgeprobeerd. Voor de verwarming van deze maaltijden ontwikkelden Unilever en Philips gezamenlijk speciale ovens. Ook ziekenhuizen en andere zorginstellingen pasten de diepvriesmaaltijden toe.  
  
Arbeidsbesparing was een belangrijk argument. Braams vertelde: ''‘Van enkele zeer grote instellingen is bekend dat ook in het spinazieseizoen het diepgevroren product wordt gebruikt, omdat door een gebrek aan personeel en voldoende wasapparatuur het onmogelijk zou zijn het verse product te verwerken.’''[[Noten TIN20-3-H8#8-75|<sup>[75]</sup>]] De hotels en restaurants namen echter amper diepgevroren groenten en fruit af. Iglo-topman D.M. van IJsselstein wist de oorzaak: ''‘Nederland beschikt nu eenmaal over een perfect georganiseerde distributie van verse producten van een voortreffelijke kwaliteit.’''[[Noten TIN20-3-H8#8-76|<sup>[76]</sup>]]  
+
Arbeidsbesparing was een belangrijk argument. Braams vertelde: ''‘Van enkele zeer grote instellingen is bekend dat ook in het spinazieseizoen het diepgevroren product wordt gebruikt, omdat door een gebrek aan personeel en voldoende wasapparatuur het onmogelijk zou zijn het verse product te verwerken.’''[[Noten TIN20-3-H8#8-75|<sup>[75]</sup>]] '
 +
 
 +
De hotels en restaurants namen echter amper diepgevroren groenten en fruit af. Iglo-topman D.M. van IJsselstein wist de oorzaak: ''‘Nederland beschikt nu eenmaal over een perfect georganiseerde distributie van verse producten van een voortreffelijke kwaliteit.’''[[Noten TIN20-3-H8#8-76|<sup>[76]</sup>]]  
  
Om het gebruik van diepvriesproducten binnen de hotel- en restaurantsector desondanks te promoten, organiseerde Iglo in maart 1968 in samenwerking met de Vereniging van oud-leerlingen van erkende Hotelscholen een studiedag over diepvries, waarbij naast lezingen en een voorlichtingsfilm ook een lunch op het programma stond bereid met louter diepvriesproducten. De gemaksfactor diende de restaurateurs over de streep te trekken.  
+
Om het gebruik van diepvriesproducten binnen de hotel- en restaurantsector desondanks te promoten, organiseerde Iglo in maart 1968 in samenwerking met de Vereniging van oud-leerlingen van erkende Hotelscholen een [[De promotie van diepvriesproducten|'''studiedag over diepvries''']], waarbij naast lezingen en een voorlichtingsfilm ook een lunch op het programma stond bereid met louter diepvriesproducten. De gemaksfactor diende de restaurateurs over de streep te trekken.  
  
 
Het zou echter tot de jaren zeventig en tachtig duren voor ook de particuliere huishoudens voor dergelijk gemaksvoedsel werden gewonnen.
 
Het zou echter tot de jaren zeventig en tachtig duren voor ook de particuliere huishoudens voor dergelijk gemaksvoedsel werden gewonnen.

Versie op 16 apr 2008 09:01