De eerste meel- en broodfabriek in Nederland

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 5: Regel 5:
  
  
Na terugkomst richtte hij met enkele goede bekenden, die ook in Londen waren geweest, de ‘Vereeniging voor Volksvlijt’ op. Het doel was de vaderlandse nijverheid te stimuleren en de volkswelvaart te verhogen. Op een van de vergaderingen nam Sarphati het initiatief tot de oprichting van een meel- en broodfabriek. Het doel was om goed en goedkoop brood op de markt te brengen en daarmee de omvangrijke armoede te bestrijden. Amsterdamse [[Begrippenlijst#Filantroop|filantropen]] en industriëlen vonden elkaar in de nieuwe vennootschap. In 1857 zou de eerste meel- en broodfabriek in Nederland van start gaan.  
+
Na terugkomst richtte hij met enkele goede bekenden, die ook in Londen waren geweest, de ‘Vereeniging voor Volksvlijt’ op. Het doel was de vaderlandse nijverheid te stimuleren en de volkswelvaart te verhogen. Op een van de vergaderingen nam Sarphati het initiatief tot de oprichting van een [[De meelfabriek in Nederland|'''meel- en broodfabriek''']]. Het doel was om goed en goedkoop brood op de markt te brengen en daarmee de omvangrijke armoede te bestrijden. Amsterdamse [[Begrippenlijst#Filantroop|filantropen]] en industriëlen vonden elkaar in de nieuwe vennootschap. In 1857 zou de eerste meel- en broodfabriek in Nederland van start gaan.  
 
Door deze en andere projecten klom Sarphati vanuit een onbetekenend Portugees-Joods gezin op naar de maatschappelijke top van de hoofdstad. Amsterdam eert Sarphati nog steeds met een Sarphatistraat, een Sarphatiplein en een Sarphatipark met een imposant borstbeeld.
 
Door deze en andere projecten klom Sarphati vanuit een onbetekenend Portugees-Joods gezin op naar de maatschappelijke top van de hoofdstad. Amsterdam eert Sarphati nog steeds met een Sarphatistraat, een Sarphatiplein en een Sarphatipark met een imposant borstbeeld.
  
 
Het Amsterdamse voorbeeld vond snel navolging. Acht jaar later, in 1865, waren er reeds tien meelfabrieken en elf meel- en broodfabrieken in Nederland. De sector was dus ‘booming business’. Vanwaar deze plotselinge hausse? Was Sarphati de eerste Nederlander die kennismaakte met de [[De meelfabriek in Nederland|'''industriële bereiding van meel en brood''']]? Dat lijkt een grove onderschatting van de ondernemers in die tijd. Velen reisden de wereld rond en hadden in Frankrijk, Engeland, Amerika en diverse andere landen dergelijke fabrieken zien staan.  
 
Het Amsterdamse voorbeeld vond snel navolging. Acht jaar later, in 1865, waren er reeds tien meelfabrieken en elf meel- en broodfabrieken in Nederland. De sector was dus ‘booming business’. Vanwaar deze plotselinge hausse? Was Sarphati de eerste Nederlander die kennismaakte met de [[De meelfabriek in Nederland|'''industriële bereiding van meel en brood''']]? Dat lijkt een grove onderschatting van de ondernemers in die tijd. Velen reisden de wereld rond en hadden in Frankrijk, Engeland, Amerika en diverse andere landen dergelijke fabrieken zien staan.  
  
Met name graanhandelaars hadden er een bijzondere belangstelling voor getoond, maar geen gebruikgemaakt van deze kennis.  Deze situatie was des te merkwaardiger, daar de meel- en broodfabriek als innovatie al ongeveer een eeuw oud was. De oorsprong van het idee lag in Parijs in 1760. Hoe was het mogelijk, dat Nederlandse fabrikanten dat idee pas na zo’n lange periode oppakten?
+
Met name graanhandelaars hadden er een bijzondere belangstelling voor getoond, maar geen gebruikgemaakt van deze kennis.  Deze situatie was des te merkwaardiger, daar de meel- en broodfabriek als [[Begrippenlijst#Innovatie|innovatie]] al ongeveer een eeuw oud was. De oorsprong van het idee lag in Parijs in 1760. Hoe was het mogelijk, dat Nederlandse fabrikanten dat idee pas na zo’n lange periode oppakten?

Huidige versie van 17 apr 2008 om 16:47