De moderne voedselvoorziening

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 2: Regel 2:
  
  
Voedingsmiddelen hebben doorgaans een groot aantal mechanische, fysische en chemische bewerkingen ondergaan. Aardappelen worden versneden tot frites, spaghetti in de vorm geperst, melk wordt [[Begrippenlijst#Pasteuriseren|gepasteuriseerd]] en [[Begrippenlijst# Homogeen|gehomogeniseerd]], koffie gevriesdroogd, [[Industrialisering van de voedselproductie: oliën, vetten en margarine|'''margarine''']] door vetharding uit plantaardige oliën gewonnen, en zo meer. Een keur aan machines en apparaten staat hiervoor ter beschikking, aangedreven door elektro- en dieselmotoren. De productie is meestal grootschalig en kent een grote arbeidsdeling. De arbeidstaken kunnen uiteenlopen van hoogwaardig onderzoek, waarvoor een academische opleiding is vereist, tot laagwaardig, ongeschoold sjouwwerk.  
+
Voedingsmiddelen hebben doorgaans een groot aantal mechanische, [[Begrippenlijst#Fysisch|fysische]] en [[Begrippenlijst#Chemisch|chemische]] bewerkingen ondergaan. Aardappelen worden versneden tot frites, spaghetti in de vorm geperst, melk wordt [[Begrippenlijst#Pasteuriseren|gepasteuriseerd]] en [[Begrippenlijst# Homogeen|gehomogeniseerd]], koffie gevriesdroogd, [[Industrialisering van de voedselproductie: oliën, vetten en margarine|'''margarine''']] door vetharding uit plantaardige oliën gewonnen, en zo meer. Een keur aan machines en apparaten staat hiervoor ter beschikking, aangedreven door elektro- en dieselmotoren. De productie is meestal grootschalig en kent een grote arbeidsdeling. De arbeidstaken kunnen uiteenlopen van hoogwaardig onderzoek, waarvoor een academische opleiding is vereist, tot laagwaardig, ongeschoold sjouwwerk.  
  
  
Regel 8: Regel 8:
  
  
Natuurlijk is bovenstaande karakterisering een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Ook vroeger konden producten duizenden kilometers afleggen (zoals de peper uit Nederlands-Indië en het graan uit het Oostzeegebied) en grootschalig geproduceerd worden voor een anonieme wereldmarkt (bijvoorbeeld [[Begrippenlijst#Raffinade|geraffineerde]] suiker uit suikerriet). En ook nu bestaan er nog steeds markten waar kaasproducten direct vanuit de boerderij worden aangeboden, en zijn er warme bakkers die hun eigen brood bakken en verkopen. De bovenstaande regimes in de voedselvoorziening geven het dominante beeld van twee tijdperken.
+
Natuurlijk is bovenstaande karakterisering een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Ook vroeger konden producten duizenden kilometers afleggen (zoals de peper uit Nederlands-Indië en het graan uit het Oostzeegebied) en grootschalig geproduceerd worden voor een anonieme wereldmarkt (bijvoorbeeld [[Begrippenlijst#Raffinade|geraffineerde]] [[Het luxeprodukt suiker|'''suiker uit suikerriet''']]). En ook nu bestaan er nog steeds markten waar kaasproducten direct vanuit de boerderij worden aangeboden, en zijn er warme bakkers die hun eigen brood bakken en verkopen. De bovenstaande regimes in de voedselvoorziening geven het dominante beeld van twee tijdperken.
  
 
Verder is het zo, dat de overgang van het ene naar het andere regime, samenging met allerlei andere opties. Deze alternatieve regimes redden het echter niet of bleven marginaal. Voorbeeld zijn de biologische landbouw en voedselvoorziening, waarvan de oorsprong aan het begin van de 20ste eeuw lag.
 
Verder is het zo, dat de overgang van het ene naar het andere regime, samenging met allerlei andere opties. Deze alternatieve regimes redden het echter niet of bleven marginaal. Voorbeeld zijn de biologische landbouw en voedselvoorziening, waarvan de oorsprong aan het begin van de 20ste eeuw lag.
Regel 17: Regel 17:
  
 
Deze onderlinge samenhang en beïnvloeding van specifieke ontwikkelingen kunnen worden ingedeeld en zichtbaar gemaakt in een zevental processen:  
 
Deze onderlinge samenhang en beïnvloeding van specifieke ontwikkelingen kunnen worden ingedeeld en zichtbaar gemaakt in een zevental processen:  
(1) Welvaart en variatie, (2) Mechanisering en chemicalisering, (3) Opkomst van grootschalige productie en distributie, (4) Toenemende complexiteit van de voedselketen, (5) De strijd om de kwaliteit, (6) Toenemend onderzoek en (7) Een leger voorlichters.
+
(1)[[Prelude op de consumptiemaatschappij|''' Welvaart en variatie''']], (2)[[De productie van voedsel|''' Mechanisering en chemicalisering''']], (3) [[Revolutionaire veranderingen in de levensmiddelenproductie|'''Opkomst van grootschalige productie en distributie''']], (4) [[Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel|'''Toenemende complexiteit van de voedselketen''']], (5) [[Wetenschap en de definitie van kwaliteit|'''De strijd om de kwaliteit''']], (6) [[Biotechnologie en functional foods|'''Toenemend onderzoek''']] en (7) [[Voorlichting en consumentenbescherming|'''Een leger voorlichters''']].

Huidige versie van 17 apr 2008 om 17:26