De productie van voedsel

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 40: Regel 40:
 
'''Conservering en hygiëne'''
 
'''Conservering en hygiëne'''
  
[[Een wetenschappelijke methode in het fabricageproces|'''Methoden voor conservering en transformatie''']] ondergingen door mechanisering en de toepassing van chemische en fysische principes eveneens belangrijke veranderingen. [[ Koelen en vriezen|'''Koel- en vriestechnieken''']], [[begrippenlijst#Pasteuriseren|pasteuriseren]] en [[begrippenlijst#Steriliseren|steriliseren]] en diverse vormen van drogen en het toevoegen van hulpstoffen (conserveermiddelen) zijn belangrijke voorbeelden hiervan. Een nieuwe techniek in deze groep is bijvoorbeeld bestralen, later [[begrippenlijst#Eufemistisch|eufemistisch]] doorstralen genoemd.  
+
[[Een wetenschappelijke benadering in het fabricageproces|'''Methoden voor conservering en transformatie''']] ondergingen door mechanisering en de toepassing van chemische en fysische principes eveneens belangrijke veranderingen. [[ Koelen en vriezen|'''Koel- en vriestechnieken''']], [[begrippenlijst#Pasteuriseren|pasteuriseren]] en [[begrippenlijst#Steriliseren|steriliseren]] en diverse vormen van drogen en het toevoegen van hulpstoffen (conserveermiddelen) zijn belangrijke voorbeelden hiervan. Een nieuwe techniek in deze groep is bijvoorbeeld bestralen, later [[begrippenlijst#Eufemistisch|eufemistisch]] doorstralen genoemd.  
  
 
Deze methoden richten zich op uitstel van de bederfelijkheid van voedingsmiddelen of zijn bedoeld om van de nood juist een deugd te maken door de producten gewenst te laten ‘bederven’. De toepassing van dergelijke technieken kan de structuur en smaak van bestaande producten veranderen, waardoor producten als yoghurt ontstaan. Industriële procestechnieken voor [[Conservering heet en koud|'''conservering''']] door middel van hitte (sterilisatie, pasteurisatie) differentieerden zich.  
 
Deze methoden richten zich op uitstel van de bederfelijkheid van voedingsmiddelen of zijn bedoeld om van de nood juist een deugd te maken door de producten gewenst te laten ‘bederven’. De toepassing van dergelijke technieken kan de structuur en smaak van bestaande producten veranderen, waardoor producten als yoghurt ontstaan. Industriële procestechnieken voor [[Conservering heet en koud|'''conservering''']] door middel van hitte (sterilisatie, pasteurisatie) differentieerden zich.  

Versie op 7 apr 2008 13:38