De traditionele brouwmethode

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 34: Regel 34:
 
De vloeistof uit de onderbak, [[Begrippenlijst#Wort|wort]] geheten, pompte de brouwer over naar de bier- of brouwketel. Hierna werd hop toegevoegd en het geheel werd aan de kook gebracht. De gehopte wort werd nu opnieuw gefilterd, waarna men het geheel in een ondiepe bak - het koelschip - liet afkoelen.  
 
De vloeistof uit de onderbak, [[Begrippenlijst#Wort|wort]] geheten, pompte de brouwer over naar de bier- of brouwketel. Hierna werd hop toegevoegd en het geheel werd aan de kook gebracht. De gehopte wort werd nu opnieuw gefilterd, waarna men het geheel in een ondiepe bak - het koelschip - liet afkoelen.  
  
Hierna begon in aparte kuipen het gistproces, waarbij de suikers in de wort werden omgezet in alcohol met als bijprodukt koolzuur. Op welke wijze dit proces in de vroege Middeleeuwen verliep, is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk pasten de brouwers toen spontane gisting toe. Het bier stond enige tijd in open bakken en kwam in aanraking met allerlei voor het oog onzichtbare micro-organismen die zich daarin bevonden. Later voegden de brouwers schuim van een voorgaand brouwsel toe.  
+
Hierna begon in aparte kuipen het [[begrippenlijst#Gistproces|gistproces]], waarbij de suikers in de wort werden omgezet in alcohol met als bijprodukt koolzuur. Op welke wijze dit proces in de vroege Middeleeuwen verliep, is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk pasten de brouwers toen spontane gisting toe. Het bier stond enige tijd in open bakken en kwam in aanraking met allerlei voor het oog onzichtbare micro-organismen die zich daarin bevonden. Later voegden de brouwers schuim van een voorgaand brouwsel toe.  
  
 
Bij de bovengistingsmethode verzamelt de gist zich, zoals de naam al aangeeft, voor een belangrijk deel in het schuim. Door dat schuim af te scheppen, werd de gist geoogst en kon de gist zich opnieuw vermenigvuldigen. Aldus werd de voor iedere brouwerij specifieke smaak in stand gehouden.[[Afbeelding:TIN19_blz174.jpg|thumb|420px|right|Reclameplaat van De Koninklijke Nederlandsche Beyersch-Bierbrouwerij te Amsterdam]]
 
Bij de bovengistingsmethode verzamelt de gist zich, zoals de naam al aangeeft, voor een belangrijk deel in het schuim. Door dat schuim af te scheppen, werd de gist geoogst en kon de gist zich opnieuw vermenigvuldigen. Aldus werd de voor iedere brouwerij specifieke smaak in stand gehouden.[[Afbeelding:TIN19_blz174.jpg|thumb|420px|right|Reclameplaat van De Koninklijke Nederlandsche Beyersch-Bierbrouwerij te Amsterdam]]

Versie op 11 okt 2007 11:27