De verwerking van koemelk tot consumptiemelk

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 23: Regel 23:
  
  
Ze benadrukten dat moeders de melk voor gebruik moesten koken om bacteriële ziektekiemen zoals die van tuberculose te vernietigen. Het steriliseren van melk, waarbij de melk aanvankelijk langdurig werd verhit boven de 100˚ C [[Noten TIN20-3-H6#6-2|<sup>[2]</sup>]]- leek nog beter geschikt, ware het niet dat bij zuigelingen die uitsluitend met gesteriliseerde melk werden gevoed al snel een ziekte werd vastgesteld die de naam ‘ziekte van Barlow’ kreeg. De ziekte bleek te genezen door het kind rauwe melk te geven; ook aanvullende voeding met groenten en fruit deed de symptomen verdwijnen.[[Noten TIN20-3-H6#6-3|<sup>[3]</sup>]] Niet alleen [[Melkfles versus melkpak|'''bacteriën maakten koemelk echter ongeschikt voor zuigelingen''']], ook de samenstelling ervan voldeed niet aan de behoeften van jonge kinderen.  
+
Ze benadrukten dat moeders de melk voor gebruik moesten koken om bacteriële ziektekiemen zoals die van tuberculose te vernietigen. [[Een wetenschappelijke benadering van het fabricageproces|'''Het steriliseren van melk''']], waarbij de melk aanvankelijk langdurig werd verhit boven de 100˚ C [[Noten TIN20-3-H6#6-2|<sup>[2]</sup>]]- leek nog beter geschikt, ware het niet dat bij zuigelingen die uitsluitend met gesteriliseerde melk werden gevoed al snel een ziekte werd vastgesteld die de naam ‘ziekte van Barlow’ kreeg. De ziekte bleek te genezen door het kind rauwe melk te geven; ook aanvullende voeding met groenten en fruit deed de symptomen verdwijnen.[[Noten TIN20-3-H6#6-3|<sup>[3]</sup>]] Niet alleen [[Melkfles versus melkpak|'''bacteriën maakten koemelk echter ongeschikt voor zuigelingen''']], ook de samenstelling ervan voldeed niet aan de behoeften van jonge kinderen.  
  
  

Versie op 28 sep 2007 11:07