De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 1: Regel 1:
Aan het eind van de jaren dertig was een algemeen aanvaarde indeling gemaakt in water- en vetoplosbare vitamines en waren, naast B-vitamines, ook de werkingen en de structuurformules bekend van de vitamines A (in 1913 aangetoond in boter en eigeel), C en D. Door toediening van deze stoffen konden onder armere en slecht gevoede bevolkingsgroepen veel voorkomende gebreksziekten als scheurbuik, [[begrippenlijst#Rachitis|
+
Aan het eind van de jaren dertig was een algemeen aanvaarde indeling gemaakt in water- en vetoplosbare [[begrippenlijst#Vitamines|vitamines]] en waren, naast B-vitamines, ook de werkingen en de structuurformules bekend van de vitamines A (in 1913 aangetoond in boter en eigeel), C en D. Door toediening van deze stoffen konden onder armere en slecht gevoede bevolkingsgroepen veel voorkomende gebreksziekten als scheurbuik, [[begrippenlijst#Rachitis|
 
rachitis]] en [[begrippenlijst#Pellagra|
 
rachitis]] en [[begrippenlijst#Pellagra|
 
pellagra]], alsmede oogafwijkingen, worden genezen. Gespecialiseerde vitaminetijdschriften werden opgericht, zoals het Duitse Vitaminenforschung (1931), en het aantal publicaties was vlak na de Tweede Wereldoorlog al niet meer te overzien.(13)De wetenschappelijke en maatschappelijke opwinding die de ontdekking, door intensief internationaal speurwerk, van een reeks van onvermoede vitamines met zich meebracht, was in het tweede kwart van de twintigste eeuw op zijn hevigst.(14)Wetenschappelijk onderzoek had aangetoond dat naast brandstoffen en bouwstoffen ook ‘beschermende stoffen’ noodzakelijk waren voor de gezondheid. Het ontstaan van dit inzicht was voor de voedingsmiddelenindustrie en de, deels verwante,[[begrippenlijst#Farmaceutische|farmaceutische]] industrie van onmiddellijk belang: ze gingen voedingsmiddelen vitamineren of [[begrippenlijst#Vitaminepreparaat|
 
pellagra]], alsmede oogafwijkingen, worden genezen. Gespecialiseerde vitaminetijdschriften werden opgericht, zoals het Duitse Vitaminenforschung (1931), en het aantal publicaties was vlak na de Tweede Wereldoorlog al niet meer te overzien.(13)De wetenschappelijke en maatschappelijke opwinding die de ontdekking, door intensief internationaal speurwerk, van een reeks van onvermoede vitamines met zich meebracht, was in het tweede kwart van de twintigste eeuw op zijn hevigst.(14)Wetenschappelijk onderzoek had aangetoond dat naast brandstoffen en bouwstoffen ook ‘beschermende stoffen’ noodzakelijk waren voor de gezondheid. Het ontstaan van dit inzicht was voor de voedingsmiddelenindustrie en de, deels verwante,[[begrippenlijst#Farmaceutische|farmaceutische]] industrie van onmiddellijk belang: ze gingen voedingsmiddelen vitamineren of [[begrippenlijst#Vitaminepreparaat|

Versie op 10 mei 2007 11:19