Economische en sociaalculturele invloed op het eetpatroon

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 1: Regel 1:
 
'''Doorbraak nieuw assortiment'''
 
'''Doorbraak nieuw assortiment'''
  
De doorbraak van het assortiment aan luxe, voorbewerkte en kant en klare producten in Nederlandse huishoudens vond plaats na 1960, toen economische en [[begrippenlijst#Demografisch|
+
De doorbraak van het assortiment aan [[Het assortiment, de seizoenen en de slanke lijn|'''luxe, voorbewerkte en kant en klare producten''']] in Nederlandse huishoudens vond plaats na 1960, toen economische en [[begrippenlijst#Demografisch|
 
demografische]] veranderingen doorwerkten en tevens ingrijpende maatschappelijke wijzigingen optraden in de sociaal-culturele sfeer.  
 
demografische]] veranderingen doorwerkten en tevens ingrijpende maatschappelijke wijzigingen optraden in de sociaal-culturele sfeer.  
  
Regel 28: Regel 28:
 
'''Consequenties'''
 
'''Consequenties'''
  
Voor de productie en consumptie van voedsel hadden deze samenhangende demografische, economische en sociaal-culturele veranderingen belangrijke consequenties.  
+
Voor de [[Revolutionaire veranderingen in de levensmiddelenproductie|'''productie en consumptie van voedsel''']] hadden deze samenhangende demografische, economische en sociaal-culturele veranderingen belangrijke consequenties.  
  
 
Veel meer mensen moesten worden gevoed die zelf in steeds mindere mate bijdroegen aan de voortbrenging van dat voedsel en daarmee aangewezen raakten op de voedingsmiddelenindustrie en de detailhandel. Door de sterk toegenomen welvaart konden consumenten zich de vele nieuwe producten gemakkelijker veroorloven. [[Continuïteit en verandering in eetgewoonten|'''Problemen van schaarste waren daarmee opgelost''']], maar ‘tekorten’ veranderden spoedig in ‘tevelen’, met overgewicht, vetzucht en welvaartsziekten als mogelijke consequenties.[[Noten TIN20-3-H4#4-5|<sup>[5]</sup>]]  
 
Veel meer mensen moesten worden gevoed die zelf in steeds mindere mate bijdroegen aan de voortbrenging van dat voedsel en daarmee aangewezen raakten op de voedingsmiddelenindustrie en de detailhandel. Door de sterk toegenomen welvaart konden consumenten zich de vele nieuwe producten gemakkelijker veroorloven. [[Continuïteit en verandering in eetgewoonten|'''Problemen van schaarste waren daarmee opgelost''']], maar ‘tekorten’ veranderden spoedig in ‘tevelen’, met overgewicht, vetzucht en welvaartsziekten als mogelijke consequenties.[[Noten TIN20-3-H4#4-5|<sup>[5]</sup>]]  
  
Voor de oude problemen van hygiëne, vervalsing en voedingswaarde waren regels en standaarden ontwikkeld en inmiddels ingeburgerd, onder controle van het (vaak gezamenlijk opererende) wetenschappelijk en overheidsregime. [[Wetenschap en de definitie van kwaliteit|'''Nieuwe kwaliteitseisen''']] dienden zich in dit tijdvak echter aan en noopten bedrijven ertoe oplossingen te bedenken. Deze eisen kwamen voort uit de wisselwerking tussen de zich differentiërende vraag van consumenten op de markt en het aanbod van nieuwsoortige of verbeterde artikelen door producenten en distributeurs. Voedingsmiddelen kwamen immers van verder weg en werden niet meer dagelijks ingeslagen, hetgeen aan de houdbaarheid, verpakking, bewaring en transport hoge eisen stelde. Bovendien vond ‘kant en klaar’ en gemaksvoedsel steeds gretiger aftrek.  
+
Voor de oude problemen van hygiëne, vervalsing en voedingswaarde waren regels en standaarden ontwikkeld en inmiddels ingeburgerd, onder controle van het (vaak gezamenlijk opererende) wetenschappelijk en overheidsregime. [[Wetenschap en de definitie van kwaliteit|'''Nieuwe kwaliteitseisen''']] dienden zich in dit tijdvak echter aan en noopten bedrijven ertoe oplossingen te bedenken.  
 +
 
 +
Deze eisen kwamen voort uit de wisselwerking tussen de zich differentiërende vraag van consumenten op de markt en het aanbod van nieuwsoortige of verbeterde artikelen door producenten en distributeurs. Voedingsmiddelen kwamen immers van verder weg en werden niet meer dagelijks ingeslagen, hetgeen aan de houdbaarheid, verpakking, bewaring en transport hoge eisen stelde. Bovendien vond ‘kant en klaar’ en gemaksvoedsel steeds gretiger aftrek.  
  
 
Onder voortdurende concurrentiedruk ontstonden in een groot aantal bedrijfstakken in de schakels van productie en distributie wijzigingen. Nieuwe ronden van schaalvergroting, concentratie en specialisatie traden op, eerder aangeduid als verlenging en differentiatie van de voedingsmiddelenketen.[[Noten TIN20-3-H4#4-6|<sup>[6]</sup>]] Daarnaast verschoof de relatieve machtsbalans van de schakels van de voedingsmiddelenketen van productie in de richting van distributie en consumptie.
 
Onder voortdurende concurrentiedruk ontstonden in een groot aantal bedrijfstakken in de schakels van productie en distributie wijzigingen. Nieuwe ronden van schaalvergroting, concentratie en specialisatie traden op, eerder aangeduid als verlenging en differentiatie van de voedingsmiddelenketen.[[Noten TIN20-3-H4#4-6|<sup>[6]</sup>]] Daarnaast verschoof de relatieve machtsbalans van de schakels van de voedingsmiddelenketen van productie in de richting van distributie en consumptie.

Huidige versie van 11 apr 2008 om 08:49