Een wetenschappelijke benadering van het fabricageproces

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 1: Regel 1:
 
De ondernemingen in de diverse branches van de [[begrippenlijst#Uitdijen|uitdijende]] voedingsmiddelenindustrie werden in de periode 1890-1920 in toenemende mate beïnvloed door wetenschappers en wetenschappelijke ontwikkelingen. Die invloed was vooral merkbaar op twee terreinen. Allereerst verspreidden zich nieuwe opvattingen over het belang van hygiënische methoden bij de productie en verwerking van voedsel. Verder kregen producenten te maken met nieuwe inzichten omtrent voedingsmiddelen: in verband met de gezondheid moesten deze een minimaal gehalte van bepaalde voedingsstoffen bevatten.
 
De ondernemingen in de diverse branches van de [[begrippenlijst#Uitdijen|uitdijende]] voedingsmiddelenindustrie werden in de periode 1890-1920 in toenemende mate beïnvloed door wetenschappers en wetenschappelijke ontwikkelingen. Die invloed was vooral merkbaar op twee terreinen. Allereerst verspreidden zich nieuwe opvattingen over het belang van hygiënische methoden bij de productie en verwerking van voedsel. Verder kregen producenten te maken met nieuwe inzichten omtrent voedingsmiddelen: in verband met de gezondheid moesten deze een minimaal gehalte van bepaalde voedingsstoffen bevatten.
Vanwege de ernstige problemen met de kwaliteit van de grondstof melk, [[begrippenlijst#Manifesteren|manifesteerde]] de opkomst van nieuwe opvattingen over hygiëne zich sterk in de zuivelbranche. Bederf, gebrek aan hygiëne en wisselende kwaliteit van producten vormden voor producent en consument een groot probleem. Hierbij kwam nog de optredende vervalsing in de handel, een tussenschakel in de keten.  
+
Vanwege de ernstige problemen met de kwaliteit van de grondstof melk, [[begrippenlijst#Manifesteren|manifesteerde]] de opkomst van nieuwe opvattingen over hygiëne zich sterk in de [[De verwerking van koemelk tot consumptiemelk|'''zuivelbranche''']]. Bederf, gebrek aan hygiëne en wisselende kwaliteit van producten vormden voor producent en consument een groot probleem. Hierbij kwam nog de optredende vervalsing in de handel, een tussenschakel in de keten.  
 
Zo stelden de initiatiefnemers tot de oprichting van het Nederlands Weekblad voor Veeteelt en Zuivelbereiding in de lente van 1895 dat ‘het juk der mededinging’ en het streven ‘meer en beter waar’ te maken, noopten tot de invoering van  
 
Zo stelden de initiatiefnemers tot de oprichting van het Nederlands Weekblad voor Veeteelt en Zuivelbereiding in de lente van 1895 dat ‘het juk der mededinging’ en het streven ‘meer en beter waar’ te maken, noopten tot de invoering van  
 
[[begrippenlijst#Separator|separators]] en centrifuges, de oprichting van proefstations ter controle op zindelijkheid en vervalsing en andere maatregelen die hygiëne en houdbaarheid van melk en zuivelproducten bevorderden. Het was de wetenschap, meenden zij, die in deze veranderingen de praktijk de hand had gereikt, vooral de kennis van voedingsstoffen en van ‘het leven en werken van die oneindig kleine wezens, de bacteriën’. Voor een gulden per kwartaal konden abonnees op de hoogte blijven van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en overige informatie van belang zijnde voor de bedrijfstak, terwijl bovendien gelegenheid was een gratis advertentie te plaatsen.(69)  [[Afbeelding:05_G357_V_2_5tiffcor1.jpg|thumb|450px|right|De importeur van 'Schotsch Havermeel' wees er in zijn reclame op dat de productie hiervan onder chemische controle stond.]]
 
[[begrippenlijst#Separator|separators]] en centrifuges, de oprichting van proefstations ter controle op zindelijkheid en vervalsing en andere maatregelen die hygiëne en houdbaarheid van melk en zuivelproducten bevorderden. Het was de wetenschap, meenden zij, die in deze veranderingen de praktijk de hand had gereikt, vooral de kennis van voedingsstoffen en van ‘het leven en werken van die oneindig kleine wezens, de bacteriën’. Voor een gulden per kwartaal konden abonnees op de hoogte blijven van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en overige informatie van belang zijnde voor de bedrijfstak, terwijl bovendien gelegenheid was een gratis advertentie te plaatsen.(69)  [[Afbeelding:05_G357_V_2_5tiffcor1.jpg|thumb|450px|right|De importeur van 'Schotsch Havermeel' wees er in zijn reclame op dat de productie hiervan onder chemische controle stond.]]

Versie op 22 aug 2007 10:57