Geur- en smaakstoffen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 13: Regel 13:
  
 
Deze [[Crisis in de relatie producent-consument|'''kritiek''']] is in de laatste decennia van de twintigste eeuw krachtiger geworden en heeft tot nauwkeuriger onderzoek en pogingen tot (internationale) normstelling geleid. Vooral aan de consumptie van kleurstoffen (maar ook aan bepaalde conserveermiddelen en andere additieven) worden [[begrippenlijst#Allergie|allergische]] reacties, gedragsproblemen bij kinderen, [[begrippenlijst#Voedselintolerantie|
 
Deze [[Crisis in de relatie producent-consument|'''kritiek''']] is in de laatste decennia van de twintigste eeuw krachtiger geworden en heeft tot nauwkeuriger onderzoek en pogingen tot (internationale) normstelling geleid. Vooral aan de consumptie van kleurstoffen (maar ook aan bepaalde conserveermiddelen en andere additieven) worden [[begrippenlijst#Allergie|allergische]] reacties, gedragsproblemen bij kinderen, [[begrippenlijst#Voedselintolerantie|
voedselintolerantie]] en andere gezondheidsproblemen toegeschreven, maar veel kennis is nog onzeker en sterk in beweging.[[Noten TIN20-3-H5#5-40|<sup>[40]</sup>]]   
+
voedselintolerantie]] en andere gezondheidsproblemen toegeschreven, maar veel kennis is nog onzeker en sterk in beweging.
 +
[[Noten TIN20-3-H5#5-40|<sup>[40]</sup>]]   
  
  
Regel 45: Regel 46:
 
'''Belangrijke innovaties'''
 
'''Belangrijke innovaties'''
  
De opmars van de aromatisering van voedingsmiddelen in de tweede helft van de twintigste eeuw houdt verband met enkele bijzonder belangrijke innovaties in de technieken van analyse en synthese: het [[begrippenlijst#Nardiniseren|
+
De opmars van de aromatisering van voedingsmiddelen in de tweede helft van de twintigste eeuw houdt verband met enkele bijzonder belangrijke innovaties in de technieken van analyse en synthese: het nardiniseren, de gaschromatografie en de NMR (nucleaire massaresonantie). Bij deze innovaties, daterend uit de jaren veertig, vijftig en zeventig, heeft de Chemische Fabriek Naarden een belangrijke rol gespeeld.  
nardiniseren]], de [[Begrippenlijst#Gaschromatografie|gaschromatografie]] en de NMR (nucleaire massaresonantie). Bij deze innovaties, daterend uit de jaren veertig, vijftig en zeventig, heeft de Chemische Fabriek Naarden een belangrijke rol gespeeld.  
+
  
 
Allereerst het nardiniseren, een techniek waarbij de verkregen etherische oliën een betere geur en een langere houdbaarheid hebben dan langs traditionele weg mogelijk is. Deze vondst, vlak na de Tweede Wereldoorlog door ‘Naarden’ gedaan, bestaat in een algehele verwijdering van koolwaterstoffen, die een onaangename reuk veroorzaken. Tevens wordt het zuurgetal verlaagd, waardoor de aangenaam ruikende zuurstofverbindingen minder vatbaar zijn voor oxidatie en bederf. Coca Cola Company, bijvoorbeeld, levert Naarden de cocaplantolie ter nardinisering.  
 
Allereerst het nardiniseren, een techniek waarbij de verkregen etherische oliën een betere geur en een langere houdbaarheid hebben dan langs traditionele weg mogelijk is. Deze vondst, vlak na de Tweede Wereldoorlog door ‘Naarden’ gedaan, bestaat in een algehele verwijdering van koolwaterstoffen, die een onaangename reuk veroorzaken. Tevens wordt het zuurgetal verlaagd, waardoor de aangenaam ruikende zuurstofverbindingen minder vatbaar zijn voor oxidatie en bederf. Coca Cola Company, bijvoorbeeld, levert Naarden de cocaplantolie ter nardinisering.  

Huidige versie van 13 apr 2008 om 18:16