Gist, zetmelen en enzymen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 6: Regel 6:
 
Zo was de Gist- en Spiritusfabriek in Delft zich gaan richten op de productie van zo zuiver mogelijke bakkersgist. Deze zuivere gist werd als ingrediënt toegeleverd aan de bakkersbedrijven en bierbrouwerijen, om bepaalde bewerkingen op de grondstoffen uit te kunnen voeren. Net als de velerlei soorten van machines die in de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt voor bewerkingen als raspen, malen en persen, dienden deze organische ingrediënten ertoe specifieke taken in het productieproces, zoals het rijzen van deeg, uit te voeren.  
 
Zo was de Gist- en Spiritusfabriek in Delft zich gaan richten op de productie van zo zuiver mogelijke bakkersgist. Deze zuivere gist werd als ingrediënt toegeleverd aan de bakkersbedrijven en bierbrouwerijen, om bepaalde bewerkingen op de grondstoffen uit te kunnen voeren. Net als de velerlei soorten van machines die in de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt voor bewerkingen als raspen, malen en persen, dienden deze organische ingrediënten ertoe specifieke taken in het productieproces, zoals het rijzen van deeg, uit te voeren.  
  
Deze werkwijze is te rangschikken onder de brede scala aan [[Biotechnologie en functional foods|'''biotechnologische methoden''']], die in de twintigste eeuw een versnelde ontwikkeling hebben ondergaan. Naarmate de kennis over de gedragingen van [[Begrippenlijst#Micro/organismen|micro-organismen]], schimmels en hun bestanddelen toenam, konden [[Begrippenlijst#Transformeren|transformatie]]processen steeds meer worden gebruikt voor bepaalde, tevoren vastgestelde doeleinden in de productie van voedingsmiddelen.  
+
Deze werkwijze is te rangschikken onder de brede scala aan [[Biotechnologie en functional foods|'''biotechnologische methoden''']], die in de twintigste eeuw een versnelde ontwikkeling hebben ondergaan. Naarmate de kennis over de gedragingen van [[Begrippenlijst#Micro/organismen|micro-organismen]], schimmels en hun bestanddelen toenam, konden [[Begrippenlijst#Transformatieproces|transformatieprocessen]] steeds meer worden gebruikt voor bepaalde, tevoren vastgestelde doeleinden in de productie van voedingsmiddelen.  
  
 
Tijd, geld en grondstoffen konden door de producenten zodanig efficiënt worden aangewend, dat meer opbrengst mogelijk was tegen minder kosten. Ook het streven naar [[Wetenschap en de definitie van kwaliteit|'''kwaliteitsverbetering''']] van de producten in een of meer opzichten vormde een belangrijk motief.  
 
Tijd, geld en grondstoffen konden door de producenten zodanig efficiënt worden aangewend, dat meer opbrengst mogelijk was tegen minder kosten. Ook het streven naar [[Wetenschap en de definitie van kwaliteit|'''kwaliteitsverbetering''']] van de producten in een of meer opzichten vormde een belangrijk motief.  

Versie op 13 apr 2008 15:08