Gist, zetmelen en enzymen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 12: Regel 12:
 
Behalve micro-organismen als gistcellen en goedaardige bacteriën, worden ook sommige enzymen (ook wel [[begrippenlijst#Ferment|fermenten]] genoemd) benut om gewenste veranderingen in voedingsmiddelen te bewerkstelligen.[[Noten TIN20-3-H5#5-23|<sup>[23]</sup>]]  
 
Behalve micro-organismen als gistcellen en goedaardige bacteriën, worden ook sommige enzymen (ook wel [[begrippenlijst#Ferment|fermenten]] genoemd) benut om gewenste veranderingen in voedingsmiddelen te bewerkstelligen.[[Noten TIN20-3-H5#5-23|<sup>[23]</sup>]]  
  
Enzymen dienen als katalysator om chemische reacties in levende organismen bij lage temperatuur en neutrale pH met hoge snelheid te laten verlopen. Enzymen, veelal bestaande uit eiwitten, werken zeer specifiek en reguleren de reacties in elke cel, waardoor ze noodzakelijk zijn voor vrijwel alle levensprocessen, met name ook de stofwisseling.[[Noten TIN20-3-H5#5-24|<sup>[24]</sup>]]  
+
Enzymen dienen als [[Begrippenlijst#Katalysator|katalysator]] om chemische reacties in levende organismen bij lage temperatuur en neutrale pH met hoge snelheid te laten verlopen. Enzymen, veelal bestaande uit eiwitten, werken zeer specifiek en reguleren de reacties in elke cel, waardoor ze noodzakelijk zijn voor vrijwel alle levensprocessen, met name ook de stofwisseling.[[Noten TIN20-3-H5#5-24|<sup>[24]</sup>]]  
  
 
Aan het begin van de twintigste eeuw werkten kaasproducenten met [[Begrippenlijst#Ferment|fermenten]] (als [[begrippenlijst#Stremsel|
 
Aan het begin van de twintigste eeuw werkten kaasproducenten met [[Begrippenlijst#Ferment|fermenten]] (als [[begrippenlijst#Stremsel|

Versie op 13 apr 2008 15:09