Het assortiment en de keten: 100 jaar verandering

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 16: Regel 16:
  
 
[[Afbeelding:Grafiek_4,2.jpg|thumb|350px|left|Verbruik van bier, wijn en frisdranken (1950-1992).]]
 
[[Afbeelding:Grafiek_4,2.jpg|thumb|350px|left|Verbruik van bier, wijn en frisdranken (1950-1992).]]
 
  
 
'''Veranderingen in de voedingsmiddelenketen: verlenging, differentiatie en verdichting'''
 
'''Veranderingen in de voedingsmiddelenketen: verlenging, differentiatie en verdichting'''
Regel 30: Regel 29:
  
 
[[Afbeelding:Grafiek_4,3.jpg|thumb|350px|right|Verbruik van koffie en thee (1950-1992).]]
 
[[Afbeelding:Grafiek_4,3.jpg|thumb|350px|right|Verbruik van koffie en thee (1950-1992).]]
 +
  
 
Producenten werden in toenemende mate gedwongen hun oren te laten hangen naar de wensen van consumenten, die echter - zoals gezegd - steeds minder makkelijk in duidelijke ‘doelgroepen’ vielen onder te brengen. In dit proces speelde het genoemde middenveld, dat zichtbaar werd vanaf de jaren twintig, een cruciale rol. [[Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel|'''De spelers op het middenveld''']] brachten consumenten en producenten over en weer bij elkaar. Overheid en wetenschap vervulden daarbij, elk op eigen wijze, een bijzondere functie door de vorming van regulerende regimes met (inter)nationale geldigheid.  
 
Producenten werden in toenemende mate gedwongen hun oren te laten hangen naar de wensen van consumenten, die echter - zoals gezegd - steeds minder makkelijk in duidelijke ‘doelgroepen’ vielen onder te brengen. In dit proces speelde het genoemde middenveld, dat zichtbaar werd vanaf de jaren twintig, een cruciale rol. [[Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel|'''De spelers op het middenveld''']] brachten consumenten en producenten over en weer bij elkaar. Overheid en wetenschap vervulden daarbij, elk op eigen wijze, een bijzondere functie door de vorming van regulerende regimes met (inter)nationale geldigheid.  
Regel 36: Regel 36:
 
De voedselvoorziening is anno 2000 een buitengewoon complex geheel geworden. Het ‘moderne voedselsysteem’ is sociologisch te zien als ‘vervlechtings[[Begrippenlijst#Conglomeraat|conglomeraat]]’.[[Noten TIN20-3-H4#4-63|<sup>[63]</sup>]]  
 
De voedselvoorziening is anno 2000 een buitengewoon complex geheel geworden. Het ‘moderne voedselsysteem’ is sociologisch te zien als ‘vervlechtings[[Begrippenlijst#Conglomeraat|conglomeraat]]’.[[Noten TIN20-3-H4#4-63|<sup>[63]</sup>]]  
 
Vele in dit systeem actieve organisaties zijn zelf ook gaan denken in termen van een keten en zijn erop gericht die keten en het gedrag van alle organisaties daarbinnen op elkaar af te stemmen.[[Noten TIN20-3-H4#4-64|<sup>[64]</sup>]]  
 
Vele in dit systeem actieve organisaties zijn zelf ook gaan denken in termen van een keten en zijn erop gericht die keten en het gedrag van alle organisaties daarbinnen op elkaar af te stemmen.[[Noten TIN20-3-H4#4-64|<sup>[64]</sup>]]  
De keten is als het ware [[Begrippenlijst#Reflexief|reflexief]] geworden.[[Noten TIN20-3-H4#4-65|<sup>[65]</sup>]]
+
De keten is als het ware reflexief geworden.[[Noten TIN20-3-H4#4-65|<sup>[65]</sup>]]

Huidige versie van 11 apr 2008 om 13:53