Industrialisering van de voedselproductie: groenten en fruit

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 1: Regel 1:
 
De teelt en de verwerking van bederfelijke en kwetsbare voedingsmiddelen als groenten en fruit groeiden in de beschouwde periode uit tot een [[begrippenlijst#Booming business|
 
De teelt en de verwerking van bederfelijke en kwetsbare voedingsmiddelen als groenten en fruit groeiden in de beschouwde periode uit tot een [[begrippenlijst#Booming business|
booming business]]. Met de uitbreiding van handel en scheepvaart, koloniale vestigingen en het toenemend reizigersverkeer steeg de buitenlandse vraag naar geconserveerde tuinbouwproducten. Bedrijven als Tieleman en Dros en W. van Hoogstraten hadden rond 1890 al jarenlang ervaring met de conservering van groenten, die ze vooral in blikken van vertind plaatijzer verpakten.(65)Behalve door sterilisatie en pasteurisatie werden groenten ook wel geconseerveerd door gebruikmaking van het traditionele drogen en inzouten. Blik als verpakking kreeg door allerlei verbeteringen in de procestechnieken de overhand boven glas. Afnemers waren vooral de koloniën, leger en vloot, met name het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger was een grootverbruiker.(66)   
+
booming business]]. Met de uitbreiding van handel en scheepvaart, koloniale vestigingen en het toenemend reizigersverkeer steeg de buitenlandse vraag naar geconserveerde tuinbouwproducten. Bedrijven als Tieleman en Dros en W. van Hoogstraten hadden rond 1890 al jarenlang ervaring met de conservering van groenten, die ze vooral in blikken van vertind plaatijzer verpakten.(65)Behalve door sterilisatie en pasteurisatie werden groenten ook wel geconseerveerd door gebruikmaking van het traditionele drogen en inzouten. Blik als verpakking kreeg door allerlei verbeteringen in de procestechnieken de overhand boven glas. [[Afbeelding:05_G357_V_2_6.JPG|thub|350px|left|Een boerengezin heeft een groentekar volgeladen om naar de markt te gaan of langs de mensen thuis te gaan.]]Afnemers waren vooral de koloniën, leger en vloot, met name het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger was een grootverbruiker.(66)   
 
De versnelde [[begrippenlijst#Urbanisering|
 
De versnelde [[begrippenlijst#Urbanisering|
 
urbanisering]] rond 1900 en de landbouwpolitiek in de Eerste Wereldoorlog stimuleerden verdere uitbreiding van de tuinbouwgebieden. Deze waren vooral in Noord- en Zuid-Holland, de Betuwe, Noord-Brabant en Limburg te vinden. Aanvankelijk werkte de conservenindustrie voor de export, op den duur echter ook voor de binnenlandse stedelijke vraag. Naast groothuishoudens begonnen na 1890 ook huisvrouwen belangstelling voor blikjes te tonen, zij het traag. Ingeblikte waren wekten wantrouwen. Huishoudelijk conserveren was immers gewoonte, zelfs in de steden. In de steden ontstond tevens vraag naar verfijnde en minder vullende verse groenten, zoals sla, worteltjes, erwtjes, snij- en sperziebonen en later tomaten. Deze vervingen de grove en vullende knollen, bieten en rapen van voorheen.  
 
urbanisering]] rond 1900 en de landbouwpolitiek in de Eerste Wereldoorlog stimuleerden verdere uitbreiding van de tuinbouwgebieden. Deze waren vooral in Noord- en Zuid-Holland, de Betuwe, Noord-Brabant en Limburg te vinden. Aanvankelijk werkte de conservenindustrie voor de export, op den duur echter ook voor de binnenlandse stedelijke vraag. Naast groothuishoudens begonnen na 1890 ook huisvrouwen belangstelling voor blikjes te tonen, zij het traag. Ingeblikte waren wekten wantrouwen. Huishoudelijk conserveren was immers gewoonte, zelfs in de steden. In de steden ontstond tevens vraag naar verfijnde en minder vullende verse groenten, zoals sla, worteltjes, erwtjes, snij- en sperziebonen en later tomaten. Deze vervingen de grove en vullende knollen, bieten en rapen van voorheen.  

Versie op 1 aug 2007 09:39