Industrialisering van de voedselproductie: vlees en vleesconserven

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 5: Regel 5:
 
Na 1880 begonnen Nederlandse exportslachterijen vers, gezouten en gekoeld vlees uit te voeren naar Engeland en Duitsland in plaats van het tot dan toe gebruikelijke levend vee. De [[Conservering heet en koud|'''nieuwe werkwijze''']] leverde een enorme ruimtebesparing op bij het transport, omdat geslacht vee stapelbaar is, terwijl uitgebeend vlees nog minder plaats inneemt.[[Noten TIN20-3-H2#2-61|<sup>[61]</sup>]]  
 
Na 1880 begonnen Nederlandse exportslachterijen vers, gezouten en gekoeld vlees uit te voeren naar Engeland en Duitsland in plaats van het tot dan toe gebruikelijke levend vee. De [[Conservering heet en koud|'''nieuwe werkwijze''']] leverde een enorme ruimtebesparing op bij het transport, omdat geslacht vee stapelbaar is, terwijl uitgebeend vlees nog minder plaats inneemt.[[Noten TIN20-3-H2#2-61|<sup>[61]</sup>]]  
 
Tussen 1890 en 1906 steeg de export van vers en gezouten vlees van 17,5 tot 57 miljoen kilo. In 1913 en 1915 bedroeg de hoeveelheid 73, respectievelijk 100 miljoen kilo.[[Noten TIN20-3-H2#2-62|<sup>[62]</sup>]]   
 
Tussen 1890 en 1906 steeg de export van vers en gezouten vlees van 17,5 tot 57 miljoen kilo. In 1913 en 1915 bedroeg de hoeveelheid 73, respectievelijk 100 miljoen kilo.[[Noten TIN20-3-H2#2-62|<sup>[62]</sup>]]   
Het vet verkochten deze bedrijven aan plaatselijke [[De Nederlandse margarineindustrie een eigenaardige ontwikkeling|'''margarinefabrikanten''']].  
+
Het vet verkochten deze bedrijven aan plaatselijke [[De Nederlandse margarine industrie een eigenaardige ontwikkeling|'''margarinefabrikanten''']].  
  
  

Huidige versie van 8 apr 2008 om 12:57