Industrialisering van voedsel: brood, koek en banket

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 2: Regel 2:
 
'''Mechanisatie brengt veranderingen in productie en assortiment'''
 
'''Mechanisatie brengt veranderingen in productie en assortiment'''
  
De meel- en broodfabricage in de steden was al vroeg gemechaniseerd en had door massaproductie de broodprijs doen dalen.[[Noten TIN20-3-H2#2-46|<sup>[46]</sup>]] In de opgerichte fabrieken vond ten dele een koppeling plaats van de voorheen geheel gescheiden bewerkingen van meelproductie en broodbakkerij. Deegkneedmachines en heteluchtovens werden ingevoerd. Veel broodfabrieken zetten een eigen distributiesysteem op, inclusief bezorging en eigen winkels.  
+
[[De eerste meel- en broodfabriek in Nederland|'''De meel- en broodfabricage''']] in de steden was al vroeg gemechaniseerd en had door massaproductie de broodprijs doen dalen.[[Noten TIN20-3-H2#2-46|<sup>[46]</sup>]] In de opgerichte fabrieken vond ten dele een koppeling plaats van de voorheen geheel gescheiden bewerkingen van meelproductie en broodbakkerij. Deegkneedmachines en heteluchtovens werden ingevoerd. Veel broodfabrieken zetten een eigen distributiesysteem op, inclusief bezorging en eigen winkels.  
  
 
De fabrieken startten bovendien met het maken van andere producten dan brood. In de meelfabricage waren een vergaande raffinage en de [[begrippenlijst#Bleken|bleking]] van tarwe door middel van [[Gist, zetmelen en enzymen |'''chemische middelen''']] ingevoerd, en werden [[begrippenlijst#Zemelen|zemelen]] verwijderd, waardoor het meel zeer fijn van structuur en zuiver wit werd.[[Noten TIN20-3-H2#2-47|<sup>[47]</sup>]] Hierdoor kon meel dienen als grondstof voor witbrood, beschuit, koek en banket. Beschuit, ooit leeftocht voor schepelingen, diende in verfijnder vorm nu als aanvulling op brood of als pap voor baby’s. In pap voor zuigelingen werd beschuit op dezelfde wijze als kindermeel gekookt met water of een mengsel van melk en water. Het voordeel was dat deze pap met beschuit minder lang hoefde te koken. Na 1890 werden roggebrood en nieuwe luxeartikelen als koekjes op deels gemechaniseerde wijze geproduceerd, bijvoorbeeld de in 1886 opgerichte Stoombrood- en Beschuitfabriek van Verkade in Zaandam.[[Noten TIN20-3-H2#2-48|<sup>[48]</sup>]]  
 
De fabrieken startten bovendien met het maken van andere producten dan brood. In de meelfabricage waren een vergaande raffinage en de [[begrippenlijst#Bleken|bleking]] van tarwe door middel van [[Gist, zetmelen en enzymen |'''chemische middelen''']] ingevoerd, en werden [[begrippenlijst#Zemelen|zemelen]] verwijderd, waardoor het meel zeer fijn van structuur en zuiver wit werd.[[Noten TIN20-3-H2#2-47|<sup>[47]</sup>]] Hierdoor kon meel dienen als grondstof voor witbrood, beschuit, koek en banket. Beschuit, ooit leeftocht voor schepelingen, diende in verfijnder vorm nu als aanvulling op brood of als pap voor baby’s. In pap voor zuigelingen werd beschuit op dezelfde wijze als kindermeel gekookt met water of een mengsel van melk en water. Het voordeel was dat deze pap met beschuit minder lang hoefde te koken. Na 1890 werden roggebrood en nieuwe luxeartikelen als koekjes op deels gemechaniseerde wijze geproduceerd, bijvoorbeeld de in 1886 opgerichte Stoombrood- en Beschuitfabriek van Verkade in Zaandam.[[Noten TIN20-3-H2#2-48|<sup>[48]</sup>]]  

Versie op 8 apr 2008 11:26