Landbouw en voeding in de 20e eeuw

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 1: Regel 1:
 
__NOEDITSECTION__
 
__NOEDITSECTION__
[[afbeelding:Reclameaffiche_holland_amerika_lijn.jpg|thumb|350px|right|Reclame-affiche Holland-Amerika Lijn.]]
 
  
  
===Voeding in verandering===
+
===Voeding in verandering===      
 +
[[afbeelding:05_G357_V_1_1c1.JPG|thumb|350px|right|Een kaartje voor "De Tentoonstelling voor Voedingsmiddelen" in Amsterdam, 1887.]]
  
 
*[[Voeding in de 19e eeuw]]
 
*[[Voeding in de 19e eeuw]]
 
*[[Assortiment en voedselketen]]
 
*[[Assortiment en voedselketen]]
*[[Voeding voor het volk: kwantiteit en kwaliteit]]
+
*[[Voeding voor het volk: kwantiteit en kwaliteit]]
 
*[[De productie van voedsel]]
 
*[[De productie van voedsel]]
 
*[[Voedselvoorziening niet alleen het domein van producent en handel]]
 
*[[Voedselvoorziening niet alleen het domein van producent en handel]]
*[[Ontwikkelingen in voedselproductie en -consumptie]]
+
*[[Ontwikkelingen in voedselproductie en -consumptie]]
 
*[[Nieuwe producten op de voedingsmarkt]]
 
*[[Nieuwe producten op de voedingsmarkt]]
  
  
 
===Nieuwe producten, schakels en regimes 1890-1920===
 
===Nieuwe producten, schakels en regimes 1890-1920===
 
+
[[Afbeelding:05_G357_V_1_1.JPG|thumb|350px|right|Twee keer per week een groentemarkt in Apeldoorn, eind negentiende eeuw.]]
 
*[[Industrialisering van voedsel: brood, koek en banket]]
 
*[[Industrialisering van voedsel: brood, koek en banket]]
 
*[[Industrialisering van de voedselproductie: oliën, vetten en margarine]]
 
*[[Industrialisering van de voedselproductie: oliën, vetten en margarine]]
Regel 25: Regel 25:
 
*[[Warenwet en vleeskeuringswet]]
 
*[[Warenwet en vleeskeuringswet]]
 
*[[Veranderingen in het voedselpatroon]]
 
*[[Veranderingen in het voedselpatroon]]
*[[Kooklerares tijdens de Eerste Wereldoorlog (kader 1)]]
+
*[[Kooklerares tijdens de Eerste Wereldoorlog]]
  
  
Regel 38: Regel 38:
 
*[[Voedselvoorziening tijdens de oorlog]]
 
*[[Voedselvoorziening tijdens de oorlog]]
 
*[[Amerika en massaconsumptie]]
 
*[[Amerika en massaconsumptie]]
*[[Conservering heet en koud]]
+
*[[Conservering heet en koud]]  [[Afbeelding:05_G357_V_3_4.JPG|thumb|350px|right|Het filiaal van Albert Heijn in Den Bosch in 1907.]]
*[[Aardbeien in de winter (kader)]]
+
*[[Aardbeien in de winter]]
  
  
 
===Naar variatie en gemak 1960-1990===
 
===Naar variatie en gemak 1960-1990===
  
*[[economische en sociaalculturele invloed op het eetpatroon]]
+
*[[Economische en sociaalculturele invloed op het eetpatroon]]
 
*[[Het assortiment, de seizoenen en de slanke lijn]]
 
*[[Het assortiment, de seizoenen en de slanke lijn]]
*[[Revulorionaire veranderingen in de levensmiddelenproductie]]
+
*[[Revolutionaire veranderingen in de levensmiddelenproductie]]
 
*[[De opkomst van de zelfbediening]]
 
*[[De opkomst van de zelfbediening]]
 
*[[De invloed van de supermarkt op eetpatroon en keukeninrichting]]
 
*[[De invloed van de supermarkt op eetpatroon en keukeninrichting]]
 
*[[Het assortiment en de keten: 100 jaar verandering]]
 
*[[Het assortiment en de keten: 100 jaar verandering]]
*[[Zelfbediening als innovatieknooppunt (kader)]]
+
*[[Zelfbediening als innovatieknooppunt]]
  
  
Regel 62: Regel 62:
 
*[[Geur- en smaakstoffen]]
 
*[[Geur- en smaakstoffen]]
 
*[[Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel]]
 
*[[Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel]]
 +
 +
[[Afbeelding:05_G357_V_6_9.JPG|thumb|350px|right|Tot in de jaren zestig was huis-aan-huisbezorging het meest gangbare distributiesysteem bij de melkvoorziening.]]
 +
  
  
Regel 77: Regel 80:
 
*[[Verpakking van levensmiddelen]]
 
*[[Verpakking van levensmiddelen]]
 
*[[Blik, glas en papier]]
 
*[[Blik, glas en papier]]
*[[Verpakking, smaak en bedieningsgemak]]
+
*[[Verpakking, smaak en bedieningsgemak]]
 
*[[Melkfles versus melkpak]]
 
*[[Melkfles versus melkpak]]
 
*[[Melkverpakking en melkdistributie]]
 
*[[Melkverpakking en melkdistributie]]
Regel 83: Regel 86:
 
*[[Kleinverpakking van boter (kader p.333)]]
 
*[[Kleinverpakking van boter (kader p.333)]]
 
*[[Wegwerpverpakkingen]]
 
*[[Wegwerpverpakkingen]]
*[[Frisdranken (kader)]]
+
*[[Frisdranken]]
 
+
[[Afbeelding:05_G357_V_8_4.JPG|thumb|350px|right|IJskast voor huishoudelijk gebruik uit de jaren twintig.]]
  
 
===Koelen en vriezen===
 
===Koelen en vriezen===
Regel 98: Regel 101:
 
*[[De doorbraak van de koelkast in het huishouden]]
 
*[[De doorbraak van de koelkast in het huishouden]]
 
*[[Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur]]
 
*[[Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur]]
 
+
[[Afbeelding:05_G357_V_9_1.JPG|thumb|350px|right|Door muntgeld in een automaat te werpen, konden consumenten glazen kluisdeurtjes openen waarachter zich 'kleine eetwaar' bevond.]]
 
+
 
===Snacks===
 
===Snacks===
  
Regel 111: Regel 113:
 
*[[Experimenten met vleesvervangers]]
 
*[[Experimenten met vleesvervangers]]
 
*[[Consumenten en snacks]]
 
*[[Consumenten en snacks]]
*[[Chipsproductie in de jaren zestig (kader)]]
+
*[[Chipsproductie in de jaren zestig]]
  
  
Regel 117: Regel 119:
  
 
*[[Continuïteit en verandering in eetgewoonten]]
 
*[[Continuïteit en verandering in eetgewoonten]]
*[[Fusion ofwel cuisine sauvage (kader)]]
+
*[[Fusion ofwel cuisine sauvage]]
 
*[[Biotechnologie en functional foods]]
 
*[[Biotechnologie en functional foods]]
  

Huidige versie van 27 sep 2007 om 21:53