Levendige wormen en ander ongerief

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 50: Regel 50:
 
In het laatste hoofdstuk van zijn boek zette Pasteur uiteen, dat het gebruik van niet-verontreinigde gist en gezuiverde lucht konden dienen om het bederf van bier tegen te gaan. Dure koelapparatuur zou dan in veel gevallen overbodig zijn, meende hij.[[Noten TIN19-1-H6#6-101|<sup>[101]</sup>]]  
 
In het laatste hoofdstuk van zijn boek zette Pasteur uiteen, dat het gebruik van niet-verontreinigde gist en gezuiverde lucht konden dienen om het bederf van bier tegen te gaan. Dure koelapparatuur zou dan in veel gevallen overbodig zijn, meende hij.[[Noten TIN19-1-H6#6-101|<sup>[101]</sup>]]  
  
Pasteurs boek benadrukte de rol en het belang van de gist bij het brouwen. Het zou echter enkele jaren duren voor zijn inzichten brede aanhang kregen in kringen van brouwers. Gist was weliswaar een onmisbare grondstof, waarvan de verkoop aan [[De industrialisering van voedsel: brood, koek en banket|''' bakkers en kruideniers''']] traditioneel een belangrijke bijverdienste opleverde,[[Noten TIN19-1-H6#6-102|<sup>[102]</sup>]]  maar over de werking ervan bestond in de brouwwereld slechts een beperkte kennis.  
+
Pasteurs boek benadrukte de rol en het belang van de gist bij het brouwen. Het zou echter enkele jaren duren voor zijn inzichten brede aanhang kregen in kringen van brouwers. Gist was weliswaar een onmisbare grondstof, waarvan de verkoop aan [[Industrialisering van voedsel: brood, koek en banket|''' bakkers en kruideniers''']] traditioneel een belangrijke bijverdienste opleverde,[[Noten TIN19-1-H6#6-102|<sup>[102]</sup>]]  maar over de werking ervan bestond in de brouwwereld slechts een beperkte kennis.  
  
 
Kleinere brouwers gebruikten gist van een vorig brouwsel of betrokken hem van collega's. Grote, met de laaggistende methode werkende ondernemingen kweekten de gist zelf. Wanneer de eigen gist geen goede brouwsels meer opleverde, kocht men bij andere grotere brouwerijen of speciale, veelal Duitse bedrijven nieuwe gist, waarmee in al dan niet gemengde vorm verder werd gebrouwen.
 
Kleinere brouwers gebruikten gist van een vorig brouwsel of betrokken hem van collega's. Grote, met de laaggistende methode werkende ondernemingen kweekten de gist zelf. Wanneer de eigen gist geen goede brouwsels meer opleverde, kocht men bij andere grotere brouwerijen of speciale, veelal Duitse bedrijven nieuwe gist, waarmee in al dan niet gemengde vorm verder werd gebrouwen.

Versie op 12 nov 2007 12:40