Levendige wormen en ander ongerief

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 11: Regel 11:
  
 
Vooral vanwege de financiële consequenties was een bedorven brouwsel traditioneel het schrikbeeld van iedere ondernemer in de biernijverheid. De Brabantse brouwer Jakobus Buys geeft in zijn boekje uit 1798 een opsomming van een aantal  
 
Vooral vanwege de financiële consequenties was een bedorven brouwsel traditioneel het schrikbeeld van iedere ondernemer in de biernijverheid. De Brabantse brouwer Jakobus Buys geeft in zijn boekje uit 1798 een opsomming van een aantal  
 
 
'' 'rampen, waar aan men in het brouwen onderworpen is.' '' [[Noten TIN19-1-H6#6-97|<sup>[97]</sup>]]  
 
'' 'rampen, waar aan men in het brouwen onderworpen is.' '' [[Noten TIN19-1-H6#6-97|<sup>[97]</sup>]]  
 +
Sommige van die rampen, zoals het voorkomen in de drank van'' 'korte, dikke, levendige wormen met staarten',''
 +
hadden waarschijnlijk te maken met het gebruik van bedorven grondstoffen.
  
Sommige van die rampen, zoals het voorkomen in de drank van
+
Maar over de oorzaak van andere soorten bederf als het'' 'lijmen van het meel in het brouwen','' het verzuren, het '''verzomeren' ''  en het '' 'vaats' '' en '' 'lang' '' worden van bier of de bittere smaak van een brouwsel, tastte men veelal in het duister.
 
+
'' 'korte, dikke, levendige wormen met staarten',''  
+
 
+
hadden waarschijnlijk te maken met het gebruik van bedorven grondstoffen. Maar over de oorzaak van andere soorten bederf als het
+
  
'' 'lijmen van het meel in het brouwen','' het verzuren, het '''verzomeren' ''  en het '' 'vaats' '' en '' 'lang' '' worden van bier of de bittere smaak van een brouwsel, tastte men veelal in het duister. Onvoldoende 'reinheid en zuiverheid' in het bedrijf werden wel terecht als belangrijke boosdoeners gezien.
+
Onvoldoende 'reinheid en zuiverheid' in het bedrijf werden wel terecht als belangrijke boosdoeners gezien.
  
  

Versie op 5 apr 2008 13:41