Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 1: Regel 1:
Voedsel en zijn bestanddelen lijkt in de twintigste eeuw met regelmaat aanleiding te geven voor debat, onenigheid en strijd tussen een steeds groter aantal maatschappelijke belangengroepen. Waren het aanvankelijk wetenschappers en overheden die normen stelden en voorschreven wat ‘goed’ voedsel was en welke stoffen het voedsel al dan niet moest bevatten in verband met gezondheid, al spoedig kwamen deze regels via een decennialang uitdijend middenveld (zie hoofdstuk 3 voor deze term) terecht bij het publiek. Consumenten in al hun verscheidenheid schiepen hun eigen voorstellingen van heil en onheil over voedsel, voorstellingen die vaak met de wetenschappelijke opvattingen in het geheel niet overeenkwamen. Zo bleek uit onderzoek in de jaren tachtig dat consumenten bij de inschatting van gezondheidsrisico’s van het eten van voedsel in vergelijking met wetenschappers een omgekeerde volgorde hanteerden. Zij achtten [[begrippenlijst#Contaminant|
+
Voedsel en zijn bestanddelen lijkt in de twintigste eeuw met regelmaat aanleiding te geven voor debat, onenigheid en strijd tussen een steeds groter aantal maatschappelijke belangengroepen. Waren het aanvankelijk wetenschappers en overheden die normen stelden en voorschreven wat ‘goed’ voedsel was en welke stoffen het voedsel al dan niet moest bevatten in verband met gezondheid, al spoedig kwamen deze regels via een decennialang uitdijend [[Prelude op de consumptiemaatschappij|'''middenveld''']] terecht bij het publiek. Consumenten in al hun verscheidenheid schiepen hun eigen voorstellingen van heil en onheil over voedsel, voorstellingen die vaak met de wetenschappelijke opvattingen in het geheel niet overeenkwamen. Zo bleek uit onderzoek in de jaren tachtig dat consumenten bij de inschatting van gezondheidsrisico’s van het eten van voedsel in vergelijking met wetenschappers een omgekeerde volgorde hanteerden. Zij achtten [[begrippenlijst#Contaminant|
 
contaminanten]] en additieven het grootste probleem, terwijl voor wetenschappers slechte eetgewoonten (te veel, eenzijdig), [[begrippenlijst#Pathogeen|
 
contaminanten]] en additieven het grootste probleem, terwijl voor wetenschappers slechte eetgewoonten (te veel, eenzijdig), [[begrippenlijst#Pathogeen|
 
pathogene]] micro-organismen en natuurlijke giftige stoffen bovenaan op het lijstje gevaren stonden en additieven (als goed onderzochte en bewaakte stoffen) juist onderaan.   
 
pathogene]] micro-organismen en natuurlijke giftige stoffen bovenaan op het lijstje gevaren stonden en additieven (als goed onderzochte en bewaakte stoffen) juist onderaan.   

Versie op 4 jun 2007 15:49