Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 5: Regel 5:
  
  
De onrust onder consumenten over [[Geur- en smaakstoffen|'''vreemde toevoegingen''']] en restanten in hun voedsel werd weliswaar na 1970 ineens krachtig verwoord en uitvergroot door de media en kritische wetenschappers, maar deze was niet nieuw. [[Afbeelding:05_G357_V_5_8.JPG|thumb|420px|right|Het rundvee wordt ook bijgevoerd met slachtafval, waardoor een afwijking het zelfs tot een gevaar voor de gezondheid kan maken.]]  
+
De onrust onder consumenten over [[Voedinsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|'''vreemde toevoegingen''']] en restanten in hun voedsel werd weliswaar na 1970 ineens krachtig verwoord en uitvergroot door de media en kritische wetenschappers, maar deze was niet nieuw. [[Afbeelding:05_G357_V_5_8.JPG|thumb|420px|right|Het rundvee wordt ook bijgevoerd met slachtafval, waardoor een afwijking het zelfs tot een gevaar voor de gezondheid kan maken.]]  
  
 
Het onbehagen in de industrialisatie van voedsel kreeg in Nederland al in 1894 gestalte in de vorm van de oprichting van de Vegetariërsbond, in de jaren twintig en dertig gevolgd door de aanhangers van de biologisch-dynamische landbouwmethode en de [[begrippenlijst#Reformbeweging|reformbeweging]]. Deze groepen streefden naar een ‘natuurlijk en gezond’ leven voor mens, dier en plant. Met de enorme toename van de schaal van ‘mechanisering en chemicalisering’ van voedsel en de groei van de bio-industrie na 1950 hebben de kritische overtuigingen zich gespreid en gediversifieerd.[[Noten TIN20-3-H5#5-49|<sup>[49]</sup>]]   
 
Het onbehagen in de industrialisatie van voedsel kreeg in Nederland al in 1894 gestalte in de vorm van de oprichting van de Vegetariërsbond, in de jaren twintig en dertig gevolgd door de aanhangers van de biologisch-dynamische landbouwmethode en de [[begrippenlijst#Reformbeweging|reformbeweging]]. Deze groepen streefden naar een ‘natuurlijk en gezond’ leven voor mens, dier en plant. Met de enorme toename van de schaal van ‘mechanisering en chemicalisering’ van voedsel en de groei van de bio-industrie na 1950 hebben de kritische overtuigingen zich gespreid en gediversifieerd.[[Noten TIN20-3-H5#5-49|<sup>[49]</sup>]]   
Regel 16: Regel 16:
  
  
Producenten hebben gereageerd op de nieuwe wensen en zijn op zoek gegaan naar ‘natuurlijke’ en ‘natuuridentieke’ kleur-, geur- en smaakstoffen en methoden om de ‘noodzakelijke’ toevoeging van conserveermiddelen en andere additieven te verminderen. Wetenschappers deden onderzoek naar de condities en werking van voedsel, dat was geproduceerd met alternatieve methoden en stoffen.[[Noten TIN20-3-H5#5-51|<sup>[51]</sup>]] De strijd binnen de wetenschap over maximale en minimale grenswaarden en toelaatbaarheid van stoffen werd voortgezet. Deze problemen werden ingewikkelder naarmate de grenzen van Nederland zich verruimden tot het uitdijende gebied van de EEG. Wetenschap en praktijk zijn in de laatste decennia van de twintigste eeuw op het gebied van de microstoffen en -processen in een zodanige stroomversnelling geraakt, dat inzichten, mogelijkheden en normstellingen voortdurend veranderden.  
+
Producenten hebben gereageerd op de nieuwe wensen en zijn op zoek gegaan naar ‘natuurlijke’ en ‘natuuridentieke’ kleur-, geur- en smaakstoffen en methoden om de ‘noodzakelijke’ toevoeging van conserveermiddelen en andere additieven te verminderen. [[Geur- en smaakstoffen|'''Wetenschappers''']] deden onderzoek naar de condities en werking van voedsel, dat was geproduceerd met alternatieve methoden en stoffen.[[Noten TIN20-3-H5#5-51|<sup>[51]</sup>]] De strijd binnen de wetenschap over maximale en minimale grenswaarden en toelaatbaarheid van stoffen werd voortgezet. Deze problemen werden ingewikkelder naarmate de grenzen van Nederland zich verruimden tot het uitdijende gebied van de EEG. Wetenschap en praktijk zijn in de laatste decennia van de twintigste eeuw op het gebied van de microstoffen en -processen in een zodanige stroomversnelling geraakt, dat inzichten, mogelijkheden en normstellingen voortdurend veranderden.  
  
  

Versie op 14 apr 2008 14:46