Onbehagen onder consumenten over de samenstelling van voedsel

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 5: Regel 5:
  
  
De onrust onder consumenten over [[Voedinsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|'''vreemde toevoegingen''']] en restanten in hun voedsel werd weliswaar na 1970 ineens krachtig verwoord en uitvergroot door de media en kritische wetenschappers, maar deze was niet nieuw. [[Afbeelding:05_G357_V_5_8.JPG|thumb|420px|right|Het rundvee wordt ook bijgevoerd met slachtafval, waardoor een afwijking het zelfs tot een gevaar voor de gezondheid kan maken.]]  
+
De onrust onder consumenten over [[Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen|'''vreemde toevoegingen''']] en restanten in hun voedsel werd weliswaar na 1970 ineens krachtig verwoord en uitvergroot door de media en kritische wetenschappers, maar deze was niet nieuw.  
 +
[[Afbeelding:05_G357_V_5_8.JPG|thumb|420px|right|Het rundvee wordt ook bijgevoerd met slachtafval, waardoor een afwijking het zelfs tot een gevaar voor de gezondheid kan maken.]]  
  
 
Het onbehagen in de industrialisatie van voedsel kreeg in Nederland al in 1894 gestalte in de vorm van de oprichting van de Vegetariërsbond, in de jaren twintig en dertig gevolgd door de aanhangers van de biologisch-dynamische landbouwmethode en de [[begrippenlijst#Reformbeweging|reformbeweging]]. Deze groepen streefden naar een ‘natuurlijk en gezond’ leven voor mens, dier en plant. Met de enorme toename van de schaal van ‘mechanisering en chemicalisering’ van voedsel en de groei van de bio-industrie na 1950 hebben de kritische overtuigingen zich gespreid en gediversifieerd.[[Noten TIN20-3-H5#5-49|<sup>[49]</sup>]]   
 
Het onbehagen in de industrialisatie van voedsel kreeg in Nederland al in 1894 gestalte in de vorm van de oprichting van de Vegetariërsbond, in de jaren twintig en dertig gevolgd door de aanhangers van de biologisch-dynamische landbouwmethode en de [[begrippenlijst#Reformbeweging|reformbeweging]]. Deze groepen streefden naar een ‘natuurlijk en gezond’ leven voor mens, dier en plant. Met de enorme toename van de schaal van ‘mechanisering en chemicalisering’ van voedsel en de groei van de bio-industrie na 1950 hebben de kritische overtuigingen zich gespreid en gediversifieerd.[[Noten TIN20-3-H5#5-49|<sup>[49]</sup>]]   

Huidige versie van 14 apr 2008 om 14:47