Ontwikkelingen in voedselproductie en -consumptie

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 19: Regel 19:
 
[[Afbeelding:05_G357_V_2_8cor1.JPG|thumb|right|500px|Bij een winkelier in Tilburg staat een rij wachtenden vanwege distributie van voeding door de distributiewet (1918).]]
 
[[Afbeelding:05_G357_V_2_8cor1.JPG|thumb|right|500px|Bij een winkelier in Tilburg staat een rij wachtenden vanwege distributie van voeding door de distributiewet (1918).]]
  
Een belangrijke ontwikkeling in deze periode was de opkomst van[[De opkomst van de zelfbediening|''' zelfbedienin''']] en de supermarkt. Het als typisch Nederlands ervaren uniforme maaltijdenpatroon verdween na 1960 al weer snel. Een ‘versplintering van de markt’, de opkomst van buitenshuis eten en [[begrippenlijst#Grazing|grazing]] droegen bij tot een nieuwe differentiatie. Een belangrijke ontwikkeling in dit tijdvak is de doorbraak van de consumentenkritiek op "vreemde toevoegingen" aan industrieel voedsel. Rond 1990 deden zich nieuwe veranderingen voor in de keten en het assortiment. De bij de schakels betrokken groepen werden zich bewust van de noodzaak hun gedragingen op elkaar af te stemmen: er ontstond "ketendenken". Diverse soorten [[begrippenlijst#Novel food|
+
Een belangrijke ontwikkeling in deze periode was de opkomst van [[De opkomst van de zelfbediening|''' zelfbediening''']] en de supermarkt. Het als typisch Nederlands ervaren uniforme maaltijdenpatroon verdween na 1960 al weer snel. Een ‘versplintering van de markt’, de opkomst van buitenshuis eten en [[Snacks; van tussendoortjes naar graascultuur|'''grazing''']] droegen bij tot een nieuwe differentiatie.  
novel foods]] en innovatieve toepassingen van [[begrippenlijst#Biotechnologie|
+
 
biotechnologie]] werden onderwerp van debat binnen en buiten de keten.[[Noten TIN20-3-H1#1-39|<sup>[39]</sup>]]
+
Een belangrijke ontwikkeling in dit tijdvak is de doorbraak van de consumentenkritiek op [[Conserveermiddelen,antioxidanten en andere additieven|'''"vreemde toevoegingen"''']] aan industrieel voedsel. Rond 1990 deden zich nieuwe veranderingen voor in de keten en het assortiment. De bij de schakels betrokken groepen werden zich bewust van de noodzaak hun gedragingen op elkaar af te stemmen: er ontstond "ketendenken". Diverse soorten [[begrippenlijst#Novel food|novel foods]] en innovatieve toepassingen van [[begrippenlijst#Biotechnologie|
 +
biotechnologie]] werden [[Biotechnologie en functional foods|'''onderwerp van debat''']] binnen en buiten de keten.[[Noten TIN20-3-H1#1-39|<sup>[39]</sup>]]

Versie op 8 apr 2008 10:54