Raffinage in de eerste helft van de negentiende eeuw
Van Techniek in Nederland
Regel 1: | Regel 1: | ||
'''Leidende rol Nederland''' | '''Leidende rol Nederland''' | ||
− | Nog vanuit zijn gouden [[begrippenlijst#VOC-tijd|VOC-tijd]] had Nederland in de tweede helft van de achttiende eeuw een leidende positie in de wereld van de [[begrippenlijst#Suikerraffinage|suikerraffinage]]. Leidend, zowel wat de hoeveelheid als wat de kwaliteit van de zoete luxe betrof. Vooral Amsterdam was een grote aanvoerhaven van ongeraffineerde | + | Nog vanuit zijn gouden [[begrippenlijst#VOC-tijd|VOC-tijd]] had Nederland in de tweede helft van de achttiende eeuw een leidende positie in de wereld van de [[begrippenlijst#Suikerraffinage|suikerraffinage]]. Leidend, zowel wat de hoeveelheid als wat de kwaliteit van de zoete luxe betrof. Vooral Amsterdam was een grote aanvoerhaven van ongeraffineerde suiker uit de [[begrippenlijst#Oostindisch|Oost-]] en [[begrippenlijst#Westindisch|Westindische]] en [[begrippenlijst#Caraïbisch|Caraïbische]] gebieden, maar ook in Rotterdam, Dordrecht, Zwolle en zelfs Utrecht waren bedrijven die [[begrippenlijst#Ruw|ruwe]] suiker verwerkten tot zuiverder produkten. |
[[Afbeelding:Granaatappel_Overzicht_1800.jpg|thumb|400px|left|Waarschijnlijk het bolwerk Osdorp of de Lijnbaansgracht.]] | [[Afbeelding:Granaatappel_Overzicht_1800.jpg|thumb|400px|left|Waarschijnlijk het bolwerk Osdorp of de Lijnbaansgracht.]] |