Van ambacht naar industrie

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 18: Regel 18:
 
Aan het eind van de jaren vijftig en vooral in de loop van de jaren zestig en zeventig kwam een proces van [[Smaak en kwaliteit|'''innovatie''']] in de Nederlandse brouwwereld op gang. In de eerste plaats ging het hierbij om de toepassing van stoomkracht en -warmte, waarbij enkele grotere bedrijven in de westelijke provincies het voortouw namen. Althans voor het westen fungeerden de brouwerijen in Groot-Brittannië hierbij waarschijnlijk als voorbeeld. Van groot belang bij deze ontwikkeling waren de daling van de steenkoolprijzen en het goedkoper worden van de stoommachines.
 
Aan het eind van de jaren vijftig en vooral in de loop van de jaren zestig en zeventig kwam een proces van [[Smaak en kwaliteit|'''innovatie''']] in de Nederlandse brouwwereld op gang. In de eerste plaats ging het hierbij om de toepassing van stoomkracht en -warmte, waarbij enkele grotere bedrijven in de westelijke provincies het voortouw namen. Althans voor het westen fungeerden de brouwerijen in Groot-Brittannië hierbij waarschijnlijk als voorbeeld. Van groot belang bij deze ontwikkeling waren de daling van de steenkoolprijzen en het goedkoper worden van de stoommachines.
  
Bij de volgende belangrijke vernieuwingen - de toepassing van de [[Het Beiers bier in Nederland|'''ondergistende methode''']] en de daarmee verbonden introductie van koelapparatuur - vond de kennisoverdracht duidelijk vanuit het oosten plaats. Zowel de wijze van werken, de machines en aanvankelijk een groot deel van het leidinggevende technisch personeel was uit Duitsland afkomstig.
+
Bij de volgende belangrijke vernieuwingen - de toepassing van de [[Het Beiers bier in Nederland|'''ondergistende methode''']] en de daarmee verbonden [[Koeling in de Nederlandse brouewerijen|'''introductie van koelapparatuur''']]- vond de kennisoverdracht duidelijk vanuit het oosten plaats. Zowel de wijze van werken, de machines en aanvankelijk een groot deel van het leidinggevende technisch personeel was uit Duitsland afkomstig.
  
 
De productie van het laaggistende bier in ons land werd beïnvloed door enkele factoren. In de eerste plaats ontstond er bij de in omvang toenemend hogere en middenklassen een groeiende vraag naar het duurdere 'Beijersche' bier. De in Nederland toegepaste wijze van accijnsheffing maakte het echter voor de brouwers vrijwel onmogelijk om op een met Duitsland concurrerende wijze ondergistend te brouwen. Pas na de (voorlopige) herziening van het belastingstelsel in 1867 werd het voor de Nederlandse brouwers lonend om 'Beijersch' bier te gaan produceren.
 
De productie van het laaggistende bier in ons land werd beïnvloed door enkele factoren. In de eerste plaats ontstond er bij de in omvang toenemend hogere en middenklassen een groeiende vraag naar het duurdere 'Beijersche' bier. De in Nederland toegepaste wijze van accijnsheffing maakte het echter voor de brouwers vrijwel onmogelijk om op een met Duitsland concurrerende wijze ondergistend te brouwen. Pas na de (voorlopige) herziening van het belastingstelsel in 1867 werd het voor de Nederlandse brouwers lonend om 'Beijersch' bier te gaan produceren.

Versie op 17 dec 2007 13:32