Vernieuwing uit Engeland

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 23: Regel 23:
 
Al spoedig nadat in 1784 de eerste [[Begrippenlijst#Stoommachine|stoommachines]] in de Londense brouwerijen van H. Goodwyn en S. Whitbread waren geïnstalleerd, bleek dat zij goed voldeden. Niet alleen werkten zij goedkoper dan de paarden, maar ook waren geen grote veranderingen aan de aan te drijven werktuigen nodig.[[Noten TIN19-1-H6#6-19|<sup>[19]</sup>]]  Tussen 1790 en 1800 werden de mogelijkheden tot toepassing van de stoommachines zodanig uitgebreid, dat naast het oppompen van water, het malen van mout en het van de ene naar de andere ketel pompen van bier ook het roeren van de [[begrippenlijst#Wort|wort]] machinaal kon gebeuren.  
 
Al spoedig nadat in 1784 de eerste [[Begrippenlijst#Stoommachine|stoommachines]] in de Londense brouwerijen van H. Goodwyn en S. Whitbread waren geïnstalleerd, bleek dat zij goed voldeden. Niet alleen werkten zij goedkoper dan de paarden, maar ook waren geen grote veranderingen aan de aan te drijven werktuigen nodig.[[Noten TIN19-1-H6#6-19|<sup>[19]</sup>]]  Tussen 1790 en 1800 werden de mogelijkheden tot toepassing van de stoommachines zodanig uitgebreid, dat naast het oppompen van water, het malen van mout en het van de ene naar de andere ketel pompen van bier ook het roeren van de [[begrippenlijst#Wort|wort]] machinaal kon gebeuren.  
  
Tevens ging men het hete water gebruiken om de bierketels mee schoon te maken. Toen het mogelijk was de [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''temperatuur''']] nauwkeurig te regelen werd stoom bovendien toegepast om de ketels te verwarmen. In het begin van de negentiende eeuw waren vrijwel alle werkzaamheden in bierbrouwerijen die daarvoor in aanmerking kwamen met een stoommachine gemechaniseerd.  
+
Tevens ging men het hete water gebruiken om de bierketels mee schoon te maken. Toen het mogelijk was de [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''temperatuur nauwkeurig te regelen''']] werd stoom bovendien toegepast om de ketels te verwarmen. In het begin van de negentiende eeuw waren vrijwel alle werkzaamheden in bierbrouwerijen die daarvoor in aanmerking kwamen met een stoommachine gemechaniseerd.  
  
 
Samen met de mijnbouwondernemingen en de textielindustrie behoorde de biernijverheid toen tot de bedrijfstakken in Engeland waar de toepassing van stoomkracht het verst was doorgevoerd.[[Noten TIN19-1-H6#6-20|<sup>[20]</sup>]]  
 
Samen met de mijnbouwondernemingen en de textielindustrie behoorde de biernijverheid toen tot de bedrijfstakken in Engeland waar de toepassing van stoomkracht het verst was doorgevoerd.[[Noten TIN19-1-H6#6-20|<sup>[20]</sup>]]  
 
De introductie van stoomkracht in de Britse biernijverheid was dus een succes. Voor 1800 hadden al vijftien brouwerijen een dergelijke machine aangeschaft. Waarschijnlijk zouden het er nog wel meer zijn geweest als ruimteproblemen enkele brouwers geen parten hadden gespeeld.
 
De introductie van stoomkracht in de Britse biernijverheid was dus een succes. Voor 1800 hadden al vijftien brouwerijen een dergelijke machine aangeschaft. Waarschijnlijk zouden het er nog wel meer zijn geweest als ruimteproblemen enkele brouwers geen parten hadden gespeeld.

Versie op 11 okt 2007 12:00