Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 21: Regel 21:
  
  
Deze kritische geluiden kwamen begin jaren zeventig niet geheel als een donderslag bij heldere hemel. Het geruchtmakende rapport van de Club van Rome over de eindigheid van energiebronnen in de wereld was net verschenen en een onstuimige nieuwe milieubeweging was in opkomst. In 1972 was in Boxtel De Kleine Aarde van start gegaan, eveneens op initiatief van een collectief dat alternatieven bood voor een samenleving waarin de voordelen van industrialisatie leken te zijn omgeslagen in gevaren voor milieu en persoonlijke gezondheid. Tevens ontstond het Lavo (Landelijk Voedseloverleg, waarin onder meer Milieudefensie participeerde), dat bij ludieke acties ‘vieze vorken’ uitdeelde aan voedingsmiddelenbedrijven die het met de voedselkwaliteit en de belangen van de consument niet zo nauw zouden nemen.  
+
Deze kritische geluiden kwamen begin jaren zeventig niet geheel als een donderslag bij heldere hemel. Het geruchtmakende rapport van de Club van Rome over de eindigheid van energiebronnen in de wereld was net verschenen en een onstuimige nieuwe milieubeweging was in opkomst. In 1972 was in Boxtel De Kleine Aarde van start gegaan, eveneens op initiatief van een collectief dat alternatieven bood voor een samenleving waarin de voordelen van industrialisatie leken te zijn omgeslagen in gevaren voor milieu en persoonlijke gezondheid.  
 +
 
 +
Tevens ontstond het Lavo (Landelijk Voedseloverleg, waarin onder meer Milieudefensie participeerde), dat bij ludieke acties ‘vieze vorken’ uitdeelde aan voedingsmiddelenbedrijven die het met de voedselkwaliteit en de belangen van de consument niet zo nauw zouden nemen.  
  
 
Ook de [[Voorlichting en consumentenbescherming|'''Consumentenbond''']] was alerter gaan reageren op praktijken van producenten, die neerkwamen op een te kwistig gebruik van bestrijdingsmiddelen en additieven.[[Noten TIN20-3-H5#5-3|<sup>[3]</sup>]]  
 
Ook de [[Voorlichting en consumentenbescherming|'''Consumentenbond''']] was alerter gaan reageren op praktijken van producenten, die neerkwamen op een te kwistig gebruik van bestrijdingsmiddelen en additieven.[[Noten TIN20-3-H5#5-3|<sup>[3]</sup>]]  
Regel 40: Regel 42:
 
'''Toevoegen van hulpstoffen onderwerp publiek debat'''
 
'''Toevoegen van hulpstoffen onderwerp publiek debat'''
  
Vooral het thema additieven gaf aanleiding tot een langdurig publiek debat tussen verontruste en georganiseerde consumenten, wetenschappers in dienst van verschillende organisaties en beleidsmensen, hetgeen uiteindelijk uitmondde in technologische en [[Begrippenlijst#Toxicologie|toxicologische]] richtlijnen van de Voedingsraad en aanpassingen in de Warenwet.  
+
Vooral het thema additieven gaf aanleiding tot een langdurig publiek debat tussen verontruste en georganiseerde consumenten, wetenschappers in dienst van verschillende organisaties en beleidsmensen, hetgeen uiteindelijk uitmondde in technologische en [[Begrippenlijst#Toxicologisch|toxicologische]] richtlijnen van de Voedingsraad en aanpassingen in de Warenwet.  
  
De Voedingsraad onderscheidde in haar advies voor regulering drie probleemgebieden: 1. de toevoeging van [[Geur- en smaakstoffen|'''hulpstoffen''']] en essentiële voedingsstoffen; 2. verontreinigingen als gevolg van de productie, fabricage of distributie; 3. de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen die deze processen kunnen teweegbrengen.[[Noten TIN20-3-H5#5-6|<sup>[6]</sup>]] Hulpstoffen vergemakkelijken de processen van productie en bereiding of maken de voedingsmiddelen aantrekkelijker door kleur, geur of smaak. Met essentiële voedingsstoffen worden vitamines en andere micronutriënten bedoeld, terwijl verontreinigingen (contaminanten) betrekking hebben op restanten van bespuiting van gewassen en van diergeneesmiddelen en groeihormonen.  
+
De Voedingsraad onderscheidde in haar advies voor regulering drie probleemgebieden: 1. de toevoeging van [[Geur- en smaakstoffen|'''hulpstoffen''']] en essentiële voedingsstoffen; 2. verontreinigingen als gevolg van de productie, fabricage of distributie; 3. de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen die deze processen kunnen teweegbrengen.[[Noten TIN20-3-H5#5-6|<sup>[6]</sup>]]  
 +
Hulpstoffen vergemakkelijken de processen van productie en bereiding of maken de voedingsmiddelen aantrekkelijker door kleur, geur of smaak. Met essentiële voedingsstoffen worden [[De verwerking van vitamines in voedingsmiddelen|'''vitamines''']] en andere micronutriënten bedoeld, terwijl verontreinigingen (contaminanten) betrekking hebben op restanten van bespuiting van gewassen en van diergeneesmiddelen en groeihormonen.  
  
 
Ook binnen de EEG kwamen richtlijnen voor te toepassing van additieven en ten slotte de verplichting tot vermelding van E-nummers op de verpakking. Nederland nam in 1990 deze verplichting over.[[Noten TIN20-3-H5#5-7|<sup>[7]</sup>]]   
 
Ook binnen de EEG kwamen richtlijnen voor te toepassing van additieven en ten slotte de verplichting tot vermelding van E-nummers op de verpakking. Nederland nam in 1990 deze verplichting over.[[Noten TIN20-3-H5#5-7|<sup>[7]</sup>]]   
Regel 48: Regel 51:
  
  
 
----
 
  
  
  
''Het doel van dit hoofdstuk is dieper in te gaan op enkele aspecten van het wetenschappelijk onderzoek naar en de productie van hulpstoffen en micronutriënten, zoals vitamines, enzymen, conserveermiddelen en geur- en smaakstoffen. Tevens komen de reacties van consumenten aan bod. Het wetenschappelijk onderzoek werd verricht binnen en buiten bedrijven in (toegepast) wetenschappelijke instellingen. De kennis die dit opleverde, leidde tot de mogelijkheid nieuwe ingrediënten te produceren die veelal in zuivere, gesynthetiseerde vorm konden worden toegeleverd aan de voedingsmiddelenindustrie. De ingrediëntenproductie groeide daarmee in dit tijdvak uit tot een omvangrijke industriële bedrijfstak op het grensvlak van de chemische en de voedingsmiddelenindustrie. Acceptatie of verwerping door het publiek bleek onder meer uit de aankoop en consumptie van de nieuwe producten en de toe-eigening van de wetenschappelijke concepten.''
+
''Het doel van dit hoofdstuk is dieper in te gaan op enkele aspecten van het wetenschappelijk onderzoek naar en de productie van hulpstoffen en micronutriënten, zoals vitamines, [[Gist, zetmelen en enzymen|'''enzymen''']], conserveermiddelen en geur- en smaakstoffen. Tevens komen de reacties van consumenten aan bod. Het wetenschappelijk onderzoek werd verricht binnen en buiten bedrijven in (toegepast) wetenschappelijke instellingen. De kennis die dit opleverde, leidde tot de mogelijkheid nieuwe ingrediënten te produceren die veelal in zuivere, gesynthetiseerde vorm konden worden toegeleverd aan de voedingsmiddelenindustrie. De ingrediëntenproductie groeide daarmee in dit tijdvak uit tot een omvangrijke industriële bedrijfstak op het grensvlak van de chemische en de voedingsmiddelenindustrie. Acceptatie of verwerping door het publiek bleek onder meer uit de aankoop en consumptie van de nieuwe producten en de toe-eigening van de wetenschappelijke concepten.''

Huidige versie van 11 apr 2008 om 21:12